Svet
15 ogledov

Iran načrtuje razlitje nafte

tanker rusija reuters Žurnal24 main
Zaradi ostrih sankcij naj bi Iran načrtoval nesrečo tankerja.

Iranska revolucionarna garda naj bi v ožini Hormuz načrtoval nesrečo tankerja in tako onemogočila izvoz nafte. Načrt vodje revolucionarne garde Mohamada Alija Džafarija, ki so ga poimenovali Kalna voda, je objavil Spiegel.

Z nesrečo v strateško zelo pomembni ožini Hormuz ob ustju Perzijskega zaliva naj bi Iran želel kaznovati predvsem ostale arabske države. Zahod pa bi prisilili v sodelovanje pri obsežni čistilni akciji, zaradi katere bi moral vsaj začasno odpraviti sankcije proti Teheranu. Ali bodo skrivni načrt izvedli, bo odločil ajatolah Ali Khamenei.

Zahod in Izrael že leta opozarjata, da Iran razvija jedrsko orožje, kar pa uradni Teheran zavrača. EU naj bi v ponedeljek potrdila nove sankcije proti Iranu.

Evropski diplomati napovedujejo "zelo močne" sankcije, ki naj bi ciljale na finančne transakcije, uvoz zemeljskega plina, prometni sektor ter trgovino. Poleg tega naj bi EU s sankcijami prvič udarila iranske telekomunikacije, predvsem podjetja, ki finančno podpirajo režim, piše STA.

Predvideno je tudi, da bo unija v okviru novega svežnja sankcij proti Iranu na seznam podjetij, ki so kaznovana z zamrznitvijo premoženja, uvrstila še okoli trideset podjetij, predvsem tista, ki delujejo v bančnem in naftnem sektorju.

Komentarjev 2
  • Medo Lepej 16:05 20.oktober 2012.

    Torej iz tega sledi, da lahko pretegnjeni amerikanci delajo kar hočejo, RAZVIJAJO NUKLEARNA OROŽJA izjemnih moči, ko pa se neka država, ki noče biti ameriški hlapec odloči postaviti nuklearko za pridobivanje elektrike, pa takoj obtožbe, da bo ne bem kakšna ...prikaži več katastrofa nastala.IZRAEL je pa tako ali tako zemeljska sramota in gnoj, država, ki bi jo bilo potrebno odstraniti z zemljevida.

  • Žurnalček 23:49 15.oktober 2012.

    Mogoče to USA tudi hoče , da bi se podvojila cena nafte , ki bi zatolkla Kitajsko ekspanzijo , predvsem pa , da onemogoči vse dobavitelje nafte Kitajski , kar jih seveda lahko doseže.