Šport
43 ogledov

Nogometašice na testiranje spola

Caster Semenya EPA Caster Semenya
Fifa je pred svetovnim prvenstvom v Kanadi za vse nogometašice odredila testiranje spola, Indijka pa ne sme tekmovati v teku zaradi previsoke ravni testosterona. Vprašanje spola je v športu vseprisotno.

Leta 2009 je razburjal primer južnoafriške tekačice Caster Semenye, ki je na svetovnem prvenstvu v atletiki tega leta osvojila zlato medaljo na 800 metrov in je bila zaradi prevelike ravni testosterona izključena iz vseh športnih tekmovanj do junija leta 2010. Vprašanje visoke ravni testosterona pa je pri športnicah še vedno sporno, poroča nemški Spiegel

Fifa odredila testiranje spola

Zaradi spornega nastopa nogometašic iz Ekvatorialne Gvineje leta 2011 na svetovnem prvenstvu v nogometu na Japonskem, je Fifa pred svetovnim prvenstvom v Kanadi odredila testiranja spola. Afriška ekipa naj bi namreč leta 2011 imela v moštvu tri moške oz. interseksualke, ki so imele v krvi tako visoko raven testosterona, da so imele prednost pred drugimi igralkami.

Temu se želi Fifa zdaj izogniti s testiranjem spola. V primeru, da ima igralka previsoko raven testosterona, pa tudi, če je ženska po zunanjih spolnih ogranih, ne bo smela tekmovati na svetovnem prvenstvu. Večkratne svetovne prvakinje iz Nemčije so testiranje že opravile – vse igralke so imele za ženske povprečno raven testosterona v krvi. "Res je, vse igralke so morale na testiranje. Sproščeno smo sprejeli preiskavo, vse naše igralke so ženskega spola,“ je za nemški Bild povedala Doris Fitschen, menedžerka nemške ženske nogometne reprezentance.

Hiperandrogenizem kot razlog za izključitev

Indijska tekačica Dutee Chand se že leta bori proti mednarodni atletski zvezi (IAAF), ki jo je z vseh tekmovanj izključila zaradi previsoke ravni testosterona v krvi. Telo Indijke proizvaja večjo količino hormona testosteron kot povprečno žensko telo, kriv pa je hiperandrogenizem, ki povzroča tudi povečano poraščenost obraza in akne. Chand ima splone organe ženske, a po mnenju IAAF ni biološka ženska, ampak interseksualka in bi imela zaradi zvišane ravni testosterona prednost pred drugimi tekmovalkami.

Zdravniki so Chand predlagali operacijo in zdravila, da bi se ji znižala raven testosterona. Mnoge atletinje se takemu "zdravljenju“ podvržejo, da lahko nadaljujejo svojo športno pot. Po olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 so se štiri atletinje odločile za posege "poženščenja“. Zdravniki pa jim niso le zmanjšali ravni testosterona v krvi, ampak so jim tudi spreminjali zunanje spolne organe. Tega si Chand ne želi: "Menim, da mi ni treba spreminjati svojega telesa za šport. Do svojega cilja bom prišla tudi tako.“

Manjši uspeh je Chand že dosegla - lahko bo tekmovala na azijskem prvenstvu junija na Kitajskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.