Slovenija
209 ogledov

Noj pošteno zbrcal obiskovalca

žirafa Ivo in noj. Živalski vrt Ljubljana
Obiskovalca v ljubljanskem živalskem vrtu so včeraj skoraj do smrti zbrcali noji in žirafe. Rešili so ga šele oskrbniki.

Včeraj ob 16.30 so obiskovalci Živalskega vrta Ljubljana osebje obvestili, da je neznan moški preplezal ograjo in jarek ter stopil v ogrado, v kateri so bile takrat vse štiri žirafe in dva noja. K njim oskrbniki živali nikoli ne vstopajo, saj so lahko brce tako žiraf kot nojev smrtno nevarne, so sporočili iz Živalskega vrta Ljubljana.

Oskrbnik tvegal življenje za obiskovalca

Oskrbniki so nemudoma odhiteli do ograde in v njej zagledali mladeniča, ki je poskušal po nogah pobožati eno od žiraf. Reševanje je vodil vodja skupine oskrbnikov Robert Prašnikar, ki je eden izmed najbolj izkušenih oskrbnikov v Živalskem vrtu Ljubljana, skrbi pa tudi za noje in žirafe. Mladeniču je prek priprtih servisnih vrat zaklical, naj čim mirneje zapusti žirafe in se napoti proti njemu. Ta je navodila sicer upošteval, vendar ga je v tistem trenutku že napadel noj in ga podrl na tla. K sreči je mladenič ubogal tudi navodila oskrbnika, naj se ne premika, saj človeka noj v ležečem položaju težje resno poškoduje. Ker je noj še naprej napadal, je Prašnikar ocenil, da je dogajanje za obiskovalca postalo nevarno, in se odločil tvegati: tudi sam je vstopil v ogrado ter s kričanjem in mahanjem preusmeril pozornost noja nase, s tem pa kolegom omogočil rešitev mladeniča na varno.

Reševanje je k sreči uspelo brez poškodb udeleženih, k čemur je nedvomno prispevalo tudi to, da so žirafe v našem živalskem vrtu redno trenirane na toleranco dotikanja po nogah, saj je to potrebno za izvajanje veterinarskih pregledov in posegov. Kljub temu lahko nepredvidena dogajanja in neznanci na njihovem ozemlju pri živalih sprožijo paniko in agresivno vedenje.

Mladenič je po incidentu kazal znake zmedenosti, zaradi česar so pristojni takoj poklicali policijo. Priznal je, da je užival tako droge kot alkohol, zato je bil pridržan.

Držati se je treba navodil

Strokovna vodja Živalskega vrta Ljubljana Barbara Mihelič je pri tem izpostavila, da resnih incidentov do zdaj sicer ni bilo, da pa je izjemno veliko primerov, ko ljudje iščejo neposreden stik z živalmi (predvsem s papigami in opicami), ob tem pa njihovo moč, inteligenco in sposobnosti podcenijo in napačno predvidijo njihov odziv. Tovrstni primeri se kljub svarilom največkrat končajo z ogrizenimi ali popraskanimi prsti. Obiskovalce zato opozarjajo, naj se držijo napisanih navodil in opozoril, saj so živali, ki se zdijo mirne, prijazne in udomačene, takšne le, če se v svojem okolju ne čutijo ogrožene. Poseganje z rokami v njihovo ozemlje, nepoznane kretnje in ljudi pa razumejo kot ogrožanje, zato vsiljivce napadejo.

Komentarjev 8
  • Avatar frnazzi
    frnazzi 19:58 05.september 2013.

    Avtor zgornjega članka je nato stopil še do leva, ki pa je debila raztrgal na drobne koščke, vendar se je uspelo debilu rešiti skoraj brez praske . . .

  • Trovlak 19:28 05.september 2013.

    Kako pa uspeva žirafam bivati v simbiozi z noji? A so simpatizerji, ker imajo oboji dolge vratove?

  • Mrcina 15:42 05.september 2013.

    Saj prav. Kaj pa vdira v njihov dom ! Vsiljivcev se je treba branit :)