Šport
23 ogledov

Nadal brani kraljestvo, Đoković napada

rafael nadal EPA
V francoskem mestecu Roquebrune-Cap-Martin, ki meji na kneževino Monako, se je začel prvi peščeni masters v letošnji sezoni, na katerem bo nastopilo 20 od najboljših 25 teniških igralcev na svetu.

Teniška karavana se je preselila v Evropo, kjer se je uradno začela peščena sezona. V bližini Monte Carla že poteka prvi od treh turnirjev serije masters, na katerih bodo najboljši igralci na svetu pilili formo pred drugim turnirjem za grand slam OP Francije.

''To je moj najljubši del sezone,'' je pred začetkom svojega pohoda na deveti naslov v zadnjih desetih letih povedal ''kralj peska'' Rafael Nadal. Španski teniški igralec je v kneževini nanizal osem zaporednih zmag (2005–2012), preden ga je lani v finalu premagal Novak Đoković in prekinil niz, ki mu ni para v zgodovini Odprte teniške dobe. Nadal, ki se ga je prijel vzdevek ''gospod april'', je v četrtem mesecu koledarskega leta zbral že 15 lovorik, sledijo maj (11), junij (9) in julij (8). Španski matador je od leta 2005 v aprilu nanizal 81 zaporednih zmag, lani pa ga je s prestola strmoglavil Đoković, ki je v tretjem poskusu dosegel prvo zmago v tej žepni državici. Leta 2009 in 2012 ga je v finalu premagal prav Nadal.

Med največje turnirje peščene sezone prištevamo masterse v Monte Carlu, Rimu in Madridu, turnir serije 500 v Barceloni in veliki vrhunec Roland Garros (OP Francije). Rafa je v Monte Carlu (2005–2012), Barceloni (2005–2009, 2011–2013) in Parizu (2005–2008, 2010–2013) zbral po osem zmag, sedem pa jih je nanizal v Rimu (2005–2007, 2009–2010, 2012–2013).

''V zadnjih osmih, devetih letih sem tukaj dosegal zelo pozitivne rezultate in uspelo mi je dobiti veliko obračunov. Poseben občutek je, ko se vrnem sem, kjer zelo uživam in imam lepe spomine. Vse turnirje, na katerih bom igral v naslednjih dveh mesecih, imam zelo rad. V vsakem od mest se dobro počutim,'' je povedal Nadal, ki bo moral ubraniti ogromno točk, če bo želel obdržati prvo mesto na lestvici ATP, saj mu Đoković, ki je v lanski peščeni sezoni zbral nekaj podpovprečnih rezultatov, že pošteno diha za ovratnik.

Zgodovinski mejnik na dosegu roke

Srbu je lani v Monte Carlu uspelo premagati ''kralja peska'' in postal je prvi tenisač na svetu, ki je Španca ugnal v treh finalih na peščeni podlagi. ''Vse se enkrat začne in vse se enkrat konča. Igral je odlično. V prvem nizu je bil neverjeten. On je eden od najboljših v zgodovini. Lahko zmagam, lahko izgubim,'' je spomine na lanski finale obujal Nadal in dodal, da je vsako leto treba začeti znova. ''Vsako leto je drugače. Če hočeš imeti možnosti za zmago, moraš spoštovati nasprotnika. Vsaka točka šteje,'' je povedal Nadal.

Letošnja peščena sezone bo za Španca še posebno zanimiva, saj se približuje zgodovinskim mejnikom. V Monte Carlu bo lovil 300. zmago na peščeni podlagi (trenutno jih ima 298), prav tako pa je samo še tri lovorike oddaljen od rekorderja Guillerma Vilasa, ki je na rdečem pesku zbral 46 turnirjev. Nadal bi lahko ob takšnem tempu, kot smo ga bili vajeni v preteklih letih, v naslednjih nekaj mesecih ujel Argentinca in se pri 27 letih zavihtel na vrh večne lestvice najuspešenjših tenisačev na peščeni podlagi.

Đoković ne bo ponovil napake

Prvi Nadalov izzivalec bo Novak Đoković, branilec naslova, ki je Španca premagal na zadnjih treh medsebojnih obračunih. Lani je utrpel boleč poraz v polfinalu Roland Garrosa, ko se je v četrtem nizu vrnil iz izgubljenega položaja in v petem že vodil z brejkom, nato pa je Nadalu uspel preobrat in Srb je ostal brez tako željene zmage v Parizu, s katero bi dopolnil svoj karierni grand slam (zmaga na vsakem od štirih največjih teniških turnirjev).

Đoković je trenutno zagotovo najbolj vroč teniški igralec na svetu, saj je v Monte Carlo prispel po osvojenih mastersih v Indian Wellsu in Miamiju, kjer je v finalih ugnal Roger Federerja oziroma Nadala. ''Lani sem preveč razmišljal o Roland Garrosu. Nenehno sem ga imel v mislih. Ne rečem, da si letos ne želim zmage. Seveda bom dal vse od sebe, a ko bo prišel pravi trenutek. Zdaj se hočem posvetiti Monte Carlu, Madridu in Rimu, trem velikim turnirjem na pesku. Lani sem vložil ogromno telesne in duševne energije, da bi zmagal v Parizu, kar mi je škodovalo v Madridu in Rimu. Letos imam drugačen pristop. O grand slamih se bomo pogovarjali, ko bo čas za to,'' je povedal Đoković, ki se mu je v Monte Carlu ponovno pridružil trener Boris Becker.

''Največje rivalstvo z Nadalom''

Nekdanji nemški šampion se v prvih mesecih sodelovanja ni proslavil, saj Nole pod njegovim vodstvom ni osvojil nobenega turnirja, po vrnitvi dolgoletnega trenerja Mariana Vajde pa je Srb osvojil dva zaporedna mastersa. Nole je kljub temu prepričan, da ni razloga za preplah. ''V tem trenutku sem zelo samozavesten, čeprav sem sezono začel bolj počasi. Zmagi proti Federerju in Nadalu sta mi dali novo samozavest,'' je dejal 26-letnik in spregovoril še o rivalstvu z Nadalom. ''Odigrala sva 40 obračunov. To je največje rivalstvo v moji karieri. Vedno je velik izziv, ko igram z Nadalom, Federerjem ali Murrayjem, toda rivalstvo z Rafo je preprosto največje,'' je zaključil Srb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.