Šport
19 ogledov

Nole tudi v tretje premočan za Murrayja

(Đoković - Murray) OP Avstralije
1/22
EPA
Novak Đoković je veliki zmagovalec OP Avstralije. Prvi igralec sveta je v finalu premagal Andyja Murrayja s 7:6(5), 6:7(4), 6:4, 6:0.

Številka ena svetovnega tenisa Novak Đoković je osvojil OP Avstralije 2015 v moški konkurenci. Za Đokovića je to že peti naslov v Melbournu, skupno pa osma zmaga na turnirjih za grand slam, s čimer se je izenačil z Andrejem Agassijem, Jimmyjem Connorsom in Ivanom Lendlom.

Srbski šampion je v finalu preamgal Andyja Murrayja, ki je tako še v četrtem poskusu ostal brez zmage na OP Avstralije. Enkrat ga je premagal Roger Federer (2010), trikrat pa njegov današnji nasprotnik (2011, 2013, 2015). Britanec tako ostaja pri dveh zmagah na največjih turnirjih (2-6) - OP ZDA (2012) in Wimbledonu (2013).

''Najprej bi rad čestital Andyju za dober turnir. Škoda za danes. Velik borec si, čestitam tvoji ekipi in želim ti vse dobro v nadaljevanju sezone. V čast mi je, da petič stojim pred vami kot prvak in sem del elitne skupine ljudi, kot so Roy Emerson in Rod Laver, ki so danes spremljali dvoboj. V čast mi je igrati pred vami. Hvala,'' je povedal Đoković in se v maternem jeziku zahvalil tudi srbskim navijačem. ''Hvala svima, što se došli. Hvala!''

Đoković je na igriščih Melbourne Parka dobil 32 od zadnjih 33 obračunov, skupno pa je bila to jubilejna 50. zmaga na OP Avstralije. Prvi nosilec turnirja je Murrayja premagal na zadnjih petih zaporednih srečanjih (skupno 16-8), njegov zgodovinski uspeh pa so si s tribun ogledali legendarni avstralski tenisači Rod Laver, Roy Emerson in Ken Rosewall. V drugem nizu sta igro za nekaj minut prekinili protestnici, ki sta si utrli pot na igrišče. Varnostniki so najprej zaščitili oba igralca in dekleti z nekaj mukami odvlekli z igrišča.

Napeta dva niza, nato implozija Murrayja

Prvi igralec sveta do polfinala ni izgubil niti enega niza, v polfinalu je v petih izločil lanskega zmagovalca Švicarja Stana Wawrinko, v finalu pa mu je Škot odvzel en niz. Bil je to drugi za izenačenje na 1:1. Zanju sta igralca porabila več kot dve uri in pol igre, nato pa je bilo vsega konec relativno hitro. Od izida 3:3 v tretjem nizu je Đoković dobil naslednjih devet iger v nizu in po dobrih treh urah in pol dvignil pokal Normana Brookesa.

Medtem ko je bil Đoković presrečen zaradi zmage - to je njegov prvi grand slam, odkar mu je žena Jelena rodila sina Stefana, Murray ni mogel skriti razočaranja. Nasmeh na obraz mu niso privabile niti prijazne besede Đokovića, ki se je v zmagovalnem govoru zahvalil organizatorju, dejal, da je velika čast zmagati pred tako publiko in pomembnimi gosti, ter pristavil: "Andyju čestitam za zaroko. Upam, da bo poroka veličastna in da bosta imela veliko otrok."

Zapravljena priložnost

Murray se je očitno zavedal, da je izpustil veliko priložnost, saj je bil v prvih dveh nizih povsem enakovreden tekmec, medtem ko je v zadnjem doživel epski pogrom. Đokoviću je čestital za zmago in se potolažil z besedami, da izgubiti proti petkratnemu zmagovalcu tega turnirja ni katastrofa. Hkrati je še obljubil, da se bo naslednje leto vrnil močnejši in skušal osvojiti turnir.

OP Avstralije, finale:

Moški

Novak Đoković (Srb/1) : Andy Murray (VBr/6) 7:6 (5), 6:7 (4), 6:3, 6:0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.