Šport
40 ogledov

Nora dirka, zmaga Ricciarda

Daniel Ricciardo EPA
Na izjemni dirki v Hungaroringu je zmagal Avstralec Daniel Ricciardo, drugo mesto je osvojil Fernando Alonso, na stopničke pa se je zavihtel še Lewis Hamilton.

"Po prvem varnostnem avtu sem vedel, da sem v dobrem položaju, po drugem pa v to nisem bil več prepričan. Izjemno sem vesel. Rad bi se zahvalil vsem v ekipi, v šestih mesecih so mi pomagali do dveh zmag. Danes sledi nora zabava," je po zmagi na dirki za Veliko nagrado Madžarske dejala Daniel Ricciardo.

Dva varnostna avtomobila

Dirko je sicer v veliki meri zaznamoval dež, ki je v Hungaroringu padal še pol ure pred dirko. Nico Rosberg je sicer dobro startal na mokri stezi in hitro povečeval prednost, a nato mu je v devetem krogu zagodel Marcus Ericsson, ki je razbil svojega Caterhama. Številni dirkači so se odločili za menjavo pnevmatik, z gumami za suho stezo pa se je kot prvi za varnostni avto vrnil Daniel Ricciardo, Rosberg je namreč nekoliko zamudil z vožnjo v bokse.

Ko se je varnostni avto umaknil je dirkač Mercedesa ciljno črto prečkal šele kot četrti, pred njim sta bila še Jenson Button (McLaren) in Felipe Massa (Williams). Lewis Hamilton, ki je dirko zaradi odstopa v kvalifikacijah začel iz boksov, se je do ponovnega začetna dirke prebil že na 13. mesto, njegovega moštvenega kolega Rosberga pa sta nato prehitela še Fernando Alonso (Ferrari) in Jean-Eric Vergne (Torro Rosso).

Nato je v 23. krogu v ogrado trčil še dirkalnik Force Indie Sergia Pereza in znova je na stezo pripeljal vatnostni avto. Ricciardo in Massa sta se ponovno odločila za menjavo pnevmatik, na prvo mesto pa je tako skočil Alonso, ki so mu sledili Vergne, Rosberg, Sebastian Vettel (Red Bull) in Hamilton.   

Pri Mercedesu spet nejevolja  

Do novih razburjenj je bilo potrebno počakati do 33. kroga. Rosberg je odšel v bokse, istočasno pa se je na stezi zavrtel še Vettel, a se čudežno le dotaknil ograde. Hamilton je nato v naslednjem krogu z izjemnim manevrom premagal Vergna in se tako še pred polovico dirke prebil na drugo mesto. Po postanku vodilnega dvojca je nato prvo mesto znova prevzel Ricciardo. Ta je zanesljivo vodil lepo število krogov, potem pa še tretjič zamenjal pnevmatike in se na stezo vrnil kot četrti. Do konca dirke je bilo še 16 krogov, pred Avstralcem pa so bili na stezi Alonso, Hamilton in Rosberg. Slednji se je pritoževal, ker ga moštveni tekmec ni spustil predse, čeprav je imel mehkejše gume, Hamilton pa trše. Britancu so iz ekipe sicer večkrat sporočili naj Nemcu dovoli prehitevanje, a jih ta ni upošteval.

Druga Avstralčeva zmaga

Osem krogov pred koncem je razlika med prvim in tretjim znašala le nekaj več kot sekundo, najbolj uničene pnevmatike pa je imel vodilni Alonso. Špancu je šlo nekaj časa na roko, da je Hamilton moral predvsem skrbeti za zadrževanje Avstralca. Ta je nato štiri kroge pred koncem dirke ugnal Britanca, krog kasneje pa še Alonsa. V predzadnjem krogu se je v boj  s svežimi gumami uvključil še Rosberg. Na začetku zadnjega kroga je skušal ugnati Hamiltona, a mu to ni uspelo, pri prehitevanju je šel močno čez robnik in skoraj zapeljal s steze. Alonsu, ki se je prvič v sezoni uvrstil na zmagovalni oder, je prav tako uspelo zadržati drugo mesto. 

"Tvegali smo s pnevmatikami, poskušali smo zmagati. Opravili smo izjemno delo, zelo sem vesel. Teh stopničk sem si izjemno želel," je ob podelitvi pokalov dejal Asturijec, Hamilton pa je povedal: "To je bil nor konec tedna. Zahvaljujem se ekipi za dobro delo, odlično strategijo, dirkalnik je bil dober. Na začetku dirke sem sicer imel ob neogretih zavorah kar nekaj sreče, da nisem odstopil."

V skupni razvrstitvi ima zdaj Rosberg 11 točk prednosti pred Hamiltonom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.