Svet
13 ogledov

Norbert Hofer predčasno priznal poraz, novi predsednik je Alexander Van der Belleno

Norbert Hofer EPA
Kandidat svobodnjakov na predsedniških volitvah v Avstriji Norbert Hofer je priznal poraz še pred objavo končnih rezulatov drugega kroga predsedniških volitev v Avstriji. Predsedniško mesto mu je sicer ušlo za las.

"Zahvaljujem se vam za vašo velikodušno podporo. Seveda sem žalosten," je na svoji Facebook strani zapisal Hofer. Dodal je, da prispevek v predvolilnem boju ni bil "izgubljen, pač pa je šlo za investicijo v prihodnost".

"Zelo rad bi kot predsednik države za vas varoval našo čudovito deželo. Ostal vam bom zvest in prispeval bom k pozitivni prihodnosti Avstrije," je še zapisal Hofer.

Tesna zmaga

Nekdanji predsednik avstrijskih Zelenih Alexander Van der Bellen je sicer v drugem krogu predsedniških volitev je prejel 50,3 odstotka podpore, kandidat svobodnjakov Norbert Hofer pa 49,7 odstotka glasov.

Alexander Van der Bellen | Avtor: EPA EPA

Van der Bellnu so končno zmago prinesli glasovi po pošti, saj je imel Hofer še v nedeljo, ob koncu volilnega dneva, 51,9 odstotka podpore. Kot je še razkril notranji minister,  je razlika med obema tekmeca po preštetju glasov po pošti 31.026 glasov.

Van der Bellen je v drugem krogu volitev dobil podporo v vseh prestolnicah devetih avstrijskih zveznih dežel. Po prvem krogu volitev, v katerem je za Hoferjem zaostal za 14 odstotnih točk, so Van der Bellna v predvolilni tekmi podprli številni politiki iz vrst avstrijskih socialdemokratov, ljudske stranke in Neosa.

72-letni Van der Bellen, ki je nastopil kot neodvisni kandidat, bo postal prvi predsednik države iz vrst avstrijskih Zelenih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.