Šport
139 ogledov

Noriaki Kasai in njegov 500. nastop

Planica 2016
1/7
Saša Despot
Če ne bi bilo Petra Prevca, bi bil danes v Planici prvo ime zanesljivo Noriaki Kasai. Japonec, ki bo junija praznoval 44. rojstni dan, je nastopil na svoji 500. tekmi v svetovnem pokalu in še ne namerava nehati.

"To je fantastičen dan. Neverjetno je, da sem v Planici opravil svoj 500. nastop. Sploh nisem bil nervozen. Ne nameravam se še vdati, skušal bom priti do 600 nastopov. Škoda je le, da mi ni te številke uspelo združiti z uvrstitvijo na zmagovalni oder. Velikokrat sem že nastopil v Planici, nakajkrat sem bil uspešen, nekajkrat pa sem jo zapuščal tudi razočaran. Na Planico me veže veliko spominov, zelo vesel sem, da je bila 500. tekma prav tu," je ob rekordnem jubileju dejal Noriaki Kasai, ki je za to priložnost nosil tudi poseben dres s številko 500. Organizatorji so ga razveselili tudi z dejstvom, da so mu podarili pomanjšan dres za njegovo hčerko.

Ob dosežku legendarnega Japonca so v izbranih besedah govorili tudi ostali skakalci. "To je res izjemno. Skrbi me le to, da me še vedno premaguje (smeh). Danes je bil pred mano, kako je to mogoče? Sem v kar dobri formi, on pa leti deset metrov dlje. Neverjetno," je Kasaija, ki je v Planici slavil že v letih 1998 in 1999, pohvalil Stefan Kraft

"Najbolj impresivno ni dejstvo, da je zbral 500 nastopov, še bolj je to, da je še vedno zelo uspešen. Tudi zame je idol, on je legenda. Veseli me, da je še vedno zraven. Pa tudi zase sem vesel, da sem lahko doživel ta trenutek. Mislim, da ga bo težko kdorkoli prehitel," je navdušen tudi Severin Freund.

"Kaj si mislim o njem? On je moj junak. Je resnično izjemna oseba. Ne samo kot skakalec, ampak tudi zunaj športa. Je 'kul' fant, vedno je prijazen, vselej se smehlja. Vedno se tudi bori, da bi izpolnil svoje cilje. Zaradi vsega tega lahko rečem, da je junak," pa meni Poljak Kamil Stoch.

"Kasai je naš idol, idol vseh na Japonskem, tudi moj je. Želim si tudi sam skakati tako dolgo, skušal pa ga bom nekoč tudi preseči," je dejal še Daiki Ito in namignil, da mu v reprezentanci po koncu sezone pripravljajo veliko fešto.

Prvo zmago v svetovnem pokalu je Kasai dosegel 22. marca 1992 v Harrachovu, doslej zadnjo od 17 pa 29. novembra 2014 v Ruki. Ima 18 nastopov na olimpijskih tekmah, tudi tri takšne, ki so se končali z medaljami (prvič leta 1994 v Lillehammerju, nazadnje pa v Sočiju 2014 z ekipnim bronom in posamičnim srebrom). V poletih je bil svetovni prvak že kar oddaljenega leta 1992, na svetovnih prvenstvih pa ima med letoma 1999 in 2015 sedem kolajn.

"Malce v hecu malce zares, je bil Kasai že takrat star, ko sem jaz prišel zraven. On še skače, jaz sem pa že zdavnaj nehal. Vsa čast mu. Kar dela za popularnost smučarskih skokov je neverjetno. Publika v Planici, ki je na splošno zelo fer, navija za Slovenca in Kasaija. To kaže na to, kako je on pomemben za ta šport," pa je o japonski legendi dejal dvakratni zmagovalec svetovnega pokala Primož Peterka.

Komentarjev 1
Sorodne novice