Slovenija
643 ogledov

"Normalno se lahko dela do 45 stopinj Celzija."

streha Saša Despot
Medtem ko Zakon o varnosti in zdravju pri delu za zaprte prostore predpisuje najvišjo temperaturo do 28 stopinj Celzija, morajo delavci v gradbeništvu malce bolj potrpeti. Tam se namreč lahko po kolektivni pogodbi gradbenih dejavnosti "normalno dela“ do 45 stopinj Celzija.

Temperature že več kot en teden presegajo 30 stopinj Celzija in medtem ko se lahko mnogi zaposleni poskrijejo v klimatizirane prostore, morajo gradbeni delavci tudi v teh temperaturah stisniti zobe in delati na prostem. Zakon o varnosti in zdravju pri delu sicer ne ločuje med delavci na prostem in v notranjih prostorih, tako predpisuje, da temperatura zraka v notranjih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Pri delavcih na prostem, predvsem ob cesti in na strehah, pa se zrak te dni ogreje daleč nad 30 stopinj.

Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti, ki je, tako sporočajo z Inšpektorata za delo (IRSD), trenutno odpovedana in se pripravlja nova, predvideva, da se lahko na prostem dela normalno od minus osem stopinj Celzija do plus 45 stopinj. Za nekatere delavce v pisarnah je taka vročina nepredstavljiva, delavci v gradbeništvu pa morajo potrpeti. Na IRSD pa opozarjajo, da mora delodajalec vsekakor poskrbeti za zdravje delavcev in sprejeti ustrezne preventivne ukrepe. Kateri ukrepi so to pa z Inšpektorata ne pojasnujejo, saj je to odvisno od konkretnih razmer in okoliščin.

Kolektivni dopust zaradi vročine

Kako se torej delodajalci in delavci v gradbeništvu spopadejo z visokimi temperaturami, je odvisno od posameznika. Delavce iz Kamnika, ki delajo pri podjetju, ki se ukvarja s hidroizolacijo, je delodajalec poslal na dopust. "Najprej smo delali le še do 11. ure, nato se je pa šef odločil za kolektivni dopust. Pri tej vročine je delo še težje. V bistvu bi lahko le še položili hidroizolacijsko folijo in namesto, da bi potem folijo varili, le malo potegnili z lopatico,“ se poheca eden od delavcev.

Gradbeništvo | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Tudi veliko drugih gradbenih podjetij se odloči za prilagoditev dela zunanjim temperaturam. "Prej začnemo z delom in prej nehamo, da so temperture še nekako sprejemljive. Trudimo se, da delavce čimbolj zaščitimo pred vročino. V naši stroki je to lahko zelo težko, zato smo prilagodili delovni urnik. Med delom pa imajo na voljo več pavz, da se malo ohladijo. Na voljo pa imajo tudi veliko tekočine,“ o delu v vročih poletnih temperaturah pove Špela Hočevar iz gradbenega podjetja Gradbeništvo Hočevar. "Imamo velik izbor gradbenih del in poskušamo tudi vrsto dela prilagoditi vremenu, na primer ne pokrivamo toliko streh, da nekoliko zaščitimo delavce,“ nadaljuje Hočeverjeva, doda pa, da posebnih dopustov ne dajejo. "Če bi se država odločila, da bi pokrila plače delavcev, ko je tako vroče, bi bili takoj za, da bi pa mi to pokrili pri trenutnih razmerah v gradbeništvu enostavno ni možno.“

V črnih oblačilih v vročini zaradi enotnosti in prepoznavnosti

Delavec v avtopralnici OMV | Avtor: bralec Ludvik Repolusk bralec Ludvik Repolusk

Na naše uredništvo pa je prispel tudi poziv bralca, ki je opozoril na nevzdržne delovne pogoje delavcev v avtopralnicah podjetja OMV. "V teh vročih dneh opravljajo delo v črnih oblačilih in morajo biti izven prodajnih prostorov brez zaščitnih pokrival,“ je zapisal Ludvik Repolusk in dodal še sliko delavca pri pranju avtomobila. Poziv je Repolusk poslal tudi na upravo OMV, da bi jih dobronamerno opozoril na delovne razmere in preprečili morebitne zdravstvene težave zaposlenih.

OMV se je na poziv bralca odzval naslednji dan in na prošnjo zurnala24.si posredoval svoje pojasnilo tudi našemu uredništvu. "Zagotavljamo vam, da so zaposleni na bencinskih servisih in njihova varnost ter zdravje za nas na prvem mestu,“ tako odgovarja Maja Mišanović iz podejtja OMV in dodaja, da so vsem bencinskim servisom posredovali navodila za delo v avtopralnicah v ekstremno visokih temperaturah – vse storitve naj bi delavci vršili le še znotraj objekta avtopralnice, kjer soncu niso izpostavljeni neposredno. "Zavedamo se tudi, da je delo na primer v dolgih hlačah v vročih dneh lahko neprijetno, vendar z delovnimi uniformami zagotovimo enotnost in prepoznavnost zaposlenih na bencinskem servisu, pri omenjenem delu pa nudijo tudi zaščito,“ dodajajo z OMV, ter zagotavljajo, da je del uniforme tudi pokrivalo, ki ga lahko delavci uporabljajo po želji.

Trinajst kršitev v letu 2015, povišanje prijav v mesecu juliju

IRSD je v prvih šestih mesecih leta 2015 zabeležil trinajst kršitev glede zagotavljanja ustreznih temperatur zraka v delovnih prostorih. V mesecu juliju pa so na Inšpektoratu zaradi povišane zunanje temperature sprejeli tudi višjo število prijav glede visokih temperatur v delovnih prostorih. "Pristojni inšpektorji vse prejete prijave obravnavajo, ravno tako pa preverjamo ustreznost toplotnih razmer v delovnih prostorih tudi pri vseh ostalih nadzorih, čeprav se ne izvajajo v neposredni povezavi s povišanimi temperaturami,“ odgovarjajo z IRSD in dodajajo, da Zakon o varnosti in zdravju pri delu delavcu tudi daje pravico, da odkloni delo, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje in zdravje, ker delodajalec ni izvedel predpisanih varnostnih ukrepov, ter tudi zahtevati, da se nevarnost odpravi. Vsak tak primer, pa je treba pravno preučiti in ustrezno ugotoviti, ali je bila odklonitev dela upravičena.

"Na Inšpektoratu RS za delo ocenjujemo, da občasno (zlasti poletno) zvišanje temperature v delovnih prostorih tudi prek 28 stopinj celzija v večini primerov ne predstavlja neposrednega ogrožanja zdravja in življenja delavca, vsekakor pa lahko določena tveganja predstavlja za na primer kardiovaskularne bolnike. Pri tem raven povišane temperature ni specifično pomembna, saj smo delavci različni in tudi različno prenašamo visoke temperature. Enako velja tudi za delo na prostem v času močno povišanih zunanjih temperatur, le da je verjetnost ogrožanja življenja in zdravja delavcev na prostem večja kakor v zaprtih delovnih prostorih,“ pojasnujejo z IRSD.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:15 24.julij 2015.

    "Tam se namreč lahko po kolektivni pogodbi gradbenih dejavnosti "normalno dela“ do 45 stopinj Celzija."No no...tisti ki polagajo asfalt so izpostavljeni večjim temperaturam ker je asfalt nevem kok 300 al kok °C ko ga polagajo. + če je vročina ...prikaži veča 38°C zraka verjam da ni tm zravn sam 45°C ampak več. Pa podjetja zato kej naredijo? Ne sam mal več odmorov pa vodo za pit jim priskrbijo. Češ to je zadost.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:11 24.julij 2015.

    Zato pa je vedno zlato pravilo da se prijaviš na 20% daljši rok kot je potreben za izvedbo. Zato da vkalkuliraš taka odstopanja.

  • Lavdan 17:22 23.julij 2015.

    Pri 35 stopinjah tudi, če stojite na miru lije iz vas. Ker so plače majhne tudi ni denarja za pijačo. Investitorjev pa ne zanima ne dež ne sonce in vročina, ne dež, ne mraz. Včasih je gradbince pobirala pijača, a ...prikaži veča danes jih garanje pod nemogočimi pogoji.