Slovenija
620 ogledov

Normiranci ne morejo donirati dela dohodnine

Denar iz denarnice Nik Rovan
30 tisoč samostojnih podjetnikov morda misli, da donirajo 0,5 odstotka dohodnine, a je ne.

Na finančni upravi so nam pojasnili, da samostojni podjetniki z normiranimi stroški nimajo možnosti donirati 0,5 odstotka dohodnine, medtem ko jo tisti z dejanskimi stroški lahko. 

"Namenitev dela dohodnine za donacije lahko namenijo tiste fizične osebe, ki imajo letno odmero dohodnine (prejmejo informativni izračun dohodnine). Med podjetniki so to zavezanci, ki ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov," so pojasnili na finančni upravi. 

Njihova dohodnina je dokončen davek

"Normiranci pa s svojimi dohodki iz dejavnosti niso zavezanci za letno odmero dohodnine, njihova dohodnina se odmeri po stopnji 20 odstotkov in se šteje za dokončni davek," so razložili, zakaj normiranci ne morejo donirati dela dohodnine, kar sicer lahko storijo vsi dohodninski zavezanci. Zahtevo za namenitev dela dohodnine lahko najdete tukaj

Možnost donacije 0,5 odstotka dohodnine splošno koristni organizaciji po lastni izbiri obstaja že precej let, organizacije kot so Karitas, Rdeči noski, Unicef, gasilci in podobne organizacije pa letno iz tega naslova dobijo štiri milijone evrov. 

Več kot pol še vedno ostane v proračunu

Še več denarja, skoraj pet milijonov evrov, pa ostane v proračunu, saj več kot pol zavezancev za dohodnino finančni upravi ni sporočilo, komu želijo donirati denar. Statističnih podatkov, ali je med podjetniki več ali manj opredeljenih "darovalcev" pa na finančni upravi žal nimajo. 

Pri povprečni plači je donacija okrog 11 evrov na leto. Če bi normiranci lahko donirali 0,5 odstotka dohodnine, bi podjetnik z 20 tisoč evri letnega dohodna doniral štiri evre. 

Samostojnih podjetnikov, ki uveljavljajo normirane stroške, je okrog 30 tisoč. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.