Šport
18 ogledov

Norvežanke še enkrat dokazale premoč

marit bjoergen EPA
Sezona svetovnega pokala smučark tekačic se je končala z veliko norveško prevlado.

Najboljša smučarska tekačica Marit Bjoergen je dobila tudi zadnjo tekmo na domačem Holmenkollnu in le še potrdila skupni veliki globus, edina Slovenka Lea Einfalt je bila 38.

Norveške smučarske tekačice so tudi na zadnji tekmi potrdile premoč celotne sezone, piko na i pa je postavila prva zvezdnica Bjoergnova. Obračun za zmago v prestižni ženski disciplini je bil, kot že velikokrat v sezoni, skorajda povsem norveška zadeva, saj se je med šesterico domačih tekmovalk vmešala le najboljša Švedinja Charlotte Kalla. A tudi ona se je morala zadovoljiti le z drobtinicami oziroma četrtim mestom.

Marit Bjoergen je nazadnje zmagala z 11 sekundami naskoka pred Therese Johaug, tretja Astrid Jacobsen je zaostala 44 sekund. Za Kallo pa so se nato zvrstile še tri domače tekmovalke, Heidi Weng, Ragnhild Haga in Martine Ek Hagen.

Šestkratna olimpijska in 14-kratna svetovna prvakinja je tako le še potrdila skupno zmago v sezoni. Globus je bil sicer že nekaj časa njen, saj ima v skupnem seštevku ogromno prednost, sezono je končala s 2172 točkami, Johaugova kot najbližja zasledovalka pa "le" 1388 točk. Tretja je bila Wengova s 1332.3

Slovenke so se poslovile z 38. mestom

Slovenske nastope v sezoni 2015 je sklenila Lea Einfalt, ki je bila na koncu 38. "Bilo je v redu, le kmalu po startu, ko smo zapeljale izven smučin, sem padla, ker mi je ena tekmovalka zapeljala čez smuči. Potem je bilo težko priti naprej. Enostavno ni šlo višje, je pa bila lepa izkušnja," je današnjo tekmo podoživela slovenska tekačica in ocenila sezono: "Sezona je bila zame v redu, pokazala sem napredek, na začetku sem upala na točke v svetovnem pokalu, potem sem jih pritekla kar nekajkrat. Vsa tekmovanja sem zdržala brez težav in bolezni. Sezone je konec, vem, kje so pomanjkljivosti, zato se že veselim nove."

V sezoni je od Slovenk skupno najvišje Katja Višnar, ki je na 25. mestu z 260 točkami. Do njih je prišla še peterica Slovenk (Alenka Čebašek, Lea Einfalt, Vesna Fabjan, Nika Razinger in Anamarija Lampič). Bronasta olimpijka iz Sočija Vesna Fabjan je zaradi operacije izpustila zadnji del sezone, napredek v sprintih je pokazala Višnarjeva, a še ni povsem pri vrhu. Prijetno presenečenje pa so Einfalova, Čebaškova in Razingerjeva, ki dobro izkoriščajo svoje priložnosti in se utrjujejo med svetovno konkurenco.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.