Slovenija
15 ogledov

Notranji nadzor zaradi preganjanja novinark

državni zbor Anže Petkovšek
Iz novinarskih združenj obsodbe ravnanja varnostnika, ki ga je policija dodelila za varovanje premierja Mira Cerarja. V SMC si želijo, da se okoliščine čim prej razjasnijo.

Z Generalne policijske uprave so sporočili, da je generalni direktor policije Stanislav Veniger odredil notranji nadzor zaradi torkovega postopanja osebnega varnostnika premierja Mira Cerarja. Z notranjim nadzorom bodo preverili vse okoliščine dogajanja in ustrezno ukrepali. "V policiji dogodek obžalujemo, saj se zavedamo, kako pomembno vlogo v družbi imajo novinarji, katerim ustava in drugi predpisi zagotavljajo nemoteno opravljanje svojega dela. Po drugi strani pa morajo tudi policisti, ki varujejo varovane osebe, svoje naloge v skladu s predpisi opraviti strokovno in profesionalno, da je varnost varovane osebe stalno zagotovljena," so sporočili s policije.

Le opravljale svoje delo

Včeraj zvečer je namreč varnostnik skušal grobo pregnati novinarke, ki so pred sedežem stranke na SMC na javni površini čakale na zaključek izvršnega odbora stranke. Varnostnik je še pred zaključkom sestanka od novinark zahteval, naj se umaknejo s pločnika, sicer bo to storil sam. Hotel jih je celo legitimirati in zahteval telefonske številke nadrejenih.

V SMC od policije in centra za varovanje zahtevajo pojasnilo, dogodek pa obžalujejo. "V SMC spoštujemo delovanje novinarjev in se zavedamo njihovega poslanstva. Še naprej si bomo prizadevali za ustrezno obveščenost državljanov in za profesionalne odnose z javnostmi," so zapisali.

"Incident brez primere"

"Društvo novinarjev ob tem opozarja, da Slovenija ni policijska država, da so novinarke opravljale le svoje delo, ustrahovanje in preganjanje novinarjev s strani policije in s tem onemogočanje novinarskega dela, pa ne sodi v demokratično državo," proti omejevanju novinarskega dela protestirajo pri Društvu novinarjev Slovenije. Dogajanje so značili za "incident brez primere v zgodovini demokratične Slovenije, še toliko bolj, ker se ni zgodil v kakem varovanem zasebnem ali državnem objektu, temveč na javni površini v središču prestolnice. /.../ Ta primer je še toliko bolj šokanten, ker se je zgodil med novinarskim spremljanjem dogajanja v največji vladni stranki, in to v stranki , ki se je v svojem programu in predvolilnih nastopih zavezala k spoštovanju in uveljavljanju najvišjih standardov politične kulture in etike."


Tudi pri Združenju novinarjev in publicistov protestirajo zaradi ravnanja varnostnika: "Premierja  pozivamo, da primerno ukrepa, v kolikor je varnostniku sam dal takšna navodila, pa da se novinarkam opraviči in tako pokaže, da spoštuje pravico javnosti do obveščenosti."

Komentarjev 4
  • francek 13:22 02.oktober 2014.

    Sedaj nam je vsem jasno, zakaj je zamenjal varnosnike, novi varnostniki delujejo po visokih standardih etike in morale, ali pa tudi ne.

  • stanekos 09:48 02.oktober 2014.

    načeloma se strinjam z vami. Sploh na 24kur, ki vedno bolj postajajo senzacionalistične in kopirajo Svet na kanalu A. Poleg tega menjajo novinarje hitreje kot včasih Dejvi Hrušovar člane v ansamblu Pepel in kri.

  • punca05 09:29 02.oktober 2014.

    novinarji so velikokrat nasilni s svojimi vprašanji, nesramni, vsiljivi in arogantni...to je dejstvo...njihovo poročanje ima namen širiti trače, ne pa objektivno poročati. Vse to jim je v glavo vcepila FDV