Šport > Nogomet
32 ogledov

Nov boj med Olimpijo in Mariborom

olimpija Saša Despot
Slovenski nogometni prvoligaši bodo v soboto začeli 26. sezono. V Prvi ligi Telekom Slovenije naslov prvaka brani ljubljanska Olimpija, ki bo med favoriti tudi v tej sezoni, njen glavni tekmec pa bo bržkone spet Maribor.

Štajerci bodo sezono začeli v nedeljo, ko bodo ob 20.15 gostili Luko Koper, v nedeljo bosta ob 18.15 na sporedu še obračuna Gorica - Aluminij in Domžale - Kalcer Radomlje. Že dan prej bo branilka naslova Olimpija ob 20.15 gostila Celje, dve uri prej pa se bosta merila še Rudar in Krško.

Olimpija si je za cilj v sezoni med drugim postavila tudi ubranitev naslova, ki ga bo skušala doseči tudi z nekaterimi odmevnimi okrepitvami, predvsem Etienom Velikonjo in Andražem Kirmom. Četa Rodolfa Vanolija sicer ni najuspešneje stopila v sezono, saj je uvodno tekmo v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov doma izgubila s 3:4 proti Trenčinu.

Maribor bo iz Ljubljane, ki se je naslova, skupno petega, veselila po dobrih dveh desetletjih, skušal vrniti pokal za zmagovalca v Ljudski vrt. Doslej so vijolični zbrali 13 zvezdic, 14. pa bodo skušali doseči z nekoliko spremenjeno ekipo, v kateri sta po novem tudi nekdanja Celjana Blaž Vrhovec in Sunny Omoregie. Izbranci Darka Milaniča so sicer sezono začeli z 0:0 v kvalifikacijah za evropsko ligo proti bolgarskemu Levskemu iz Sofije.

V minuli sezoni so tretje mesto osvojili Domžalčani, ki so tudi osvežili ekipo, med drugim so napad okrepili z Elvisom Bratanovićem, vrnil se je Benjamin Morel, med drugimi so prišli tudi Matija Širok, Luka Volarič in še en povratnik Luka Žinko. Tudi to kaže, da si v Domžalah tudi v sezoni 2016/17 želijo mesta pri vrhu lestvice. Ob tem so obetavno začeli tudi evropsko pot, saj so najprej v kvalifikacijah za evropsko ligo izločili andorski Lusitanos, na prvi tekmi 2. predkroga pa v gosteh pri Šahtjorju iz Soligorska igrali 1:1.

Omenjeni trije klubi so na papirju tudi glavni favoriti za prva mesta, kot vsako leto pa imajo svoje račune tudi pri presenečenju minule sezone Gorici (četrta), Celju (peto), ki je ob kopici mladeničev iz lastnih vrst pripeljalo med drugim tudi Irfana Hadžića in Marina Glavaša, velenjskem Rudarju, ki bo sedmo mesto poskusil izboljšati tudi z doprinosom novincev, med katerimi so Darko Zec, Bojan Vrućina, Jean Claude Billong, in novim strategom Slobodanom Krčmarevićem.

Krško, ki je prejšnjo sezono končalo na visokem šestem mestu, je izgubilo nekaj ključnih igralcev, ne nazadnje Dina Hotića, ki se je vrnil v matični Maribor. Ekipo bo kljub zapletom pred sezono še vedno vodil Tomaž Petrovič, primarni cilj pa je tako kot pri novincih, Aluminiju iz Kidričevega in Kalcerju iz Radomelj, predvsem obstanek v prvoligaški konkurenci.

Visoke cilje so običajno vsako sezono napovedovali pri Kopru, čigar prava moč je še neznanka. Znova bo ekipa dodobra spremenjena, med novinci so Joel Omar Tshibamba, Leandro Nicolas Teijo, Courage Pekuson, Šime Gregov, Senijad Ibričić, Lennard Adjetey Sowah, Marjan Antolović, med povratniki velja izpostaviti Vasjo Simčiča, Marka Krivičiča in Mateja Pučka. Se pa Primorci soočajo z dodatnimi težavami.

Kot so poročale Primorske novice, je koprsko sodišče na predlog nogometnega kluba z Obale oziroma njegovega zakonitega zastopnika Valterja Valenčiča s 1. julijem začelo postopek poenostavljene prisilne poravnave. Po podatkih Primorskih novic so igralcem, ki imajo pogodbe neposredno s klubom, že pozimi prejemke znižali za 30-odstotkov, ob podaljševanju nekaterih pogodb so jih skoraj prepolovili. Skupaj je po podatkih iz predloga prisilne poravnave FC Koper (FCK) dolžan nekaj več kot 3,6 milijona evrov.

Finančne težave so sicer prvoligaški status odvzele Zavrču, ki si je po tekmovalni plati zagotovil igranje v elitni slovenski ligi, a zaradi neizpolnjevanja finančnih kriterijev moral v nižji rang tekmovanja. Namesto njega je prvoligaški status pripadel Aluminiju.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.