Slovenija
16 ogledov

Nov davek tudi za šole in bolnišnice

slovenija 15.06.13, Univerza v Ljubljani, Univerza, fakulteta, studij, studentje Anže Petkovšek
Predlog. Nepremičninski davek bodo morale plačevati tudi občine in država za svoje nepremičnine.

Če bo sprejet predlog novega zakona o davku na nepremičnine, bodo morale nov davek od prihodnjega leta plačevati tudi državne, zdravstvene in kulturne ustanove ter bolnišnice, šole in univerze.

Stavbe zdravstvenih, kulturnih in izobraževalnih ustanov bodo obdavčene z 0,5-odstotno davčno stopnjo glede na informativno vrednost nepremičnine. Pisarniški prostori javne uprave, države in lokalnih skupnosti, sodišča, parlament, policijske postaje in podobno pa bodo obdavčeni z 0,8 odstotki vrednosti nepremičnine.

Na ministrstvu za finance so povedali, da zdaj nobena od navedenih ustanov "ni eksplicitno oproščena plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, dejansko pa jih kot zavezance v okviru svojih pristojnosti določijo občine; v njihovo izključno pristojnost spada določitev območij, za katera se plačuje nadomestilo, in določitev same višine nadomestila". Nov zakon pa predvideva delitev prihodka med občino in državo, zato bi lahko eni plačevali drugim in obratno.

Komentarjev 7
  • privat 14:30 11.september 2013.

    bolnišniče obdavčiti za nepremičnine..in obdavčiti reveže ,ki živijo v nepremičnini ,ki so jo kupili na 50 letni kredit??? Kaj ni to budasto in celo fašistično nečloveško obarvano??? Kmalu bomo vsi kot roboti...heil hitler pozdravljali..vendar pojavil se bo zopet partizan ,ki ...prikaži več bo rekel "bolje umreti kot živeti pod fašisti in drugimi starimi prdci!! Kdo pa je ta stari debeluh ,celulit ,da mi komadira! edina prava beseda ki jo vidim je resnično...smrt fašistom je svoboda narodu!

  • privat 14:16 11.september 2013.

    NE NERABIJO VSI PLAČEVATI ISTI DAVEK....zakaj pa bi socialno ogroženi futrali pokvarjen državni mehanizem,če še za kruh nimajo??? Naj plačujejo oni ki imajo preveč!!! Ne pa male ljudi obremenjevati toliko ,koliko si nemorejo prevoščiti...ker to je že FAŠIZEM!!

  • tomazz 13:15 03.julij 2013.

    Če že davek mora biti, naj vsi plačajo(mo) davek. V tem primeru bi moral biti nižji kot je sedaj nadomestilo, ki ga nekateri plačujemno. Vrednost nepremičnin ni merilo za zmožnost plačila davka.Če bo 50% izjem, bo druga polovica ...prikaži več plačala zase in za izjeme, oziroma dva krat več, ob višji stopnji pa še več.