Magazin > Film & Glasba & TV
70 ogledov

Nov film Mela Gibsona Greben rešenih navdušuje

Greben odrešenih Blitz
Film o drugi svetovni vojni o junaku, ki se je bojeval brez orožja. Resnična zgodba, ki navdušuje.

Leta so bila potrebna, da so posneli film o junaku 2. svetovne vojne, Desmondu Dossu, in režijo je prevzel oskarjevec Mel Gibson, ki se je proslavil s filmoma Pogumno srce in Kristusov pasijon, saj lahko le on oživi intimno življenje likov in posname pristne napete prizore bojev.
 
Film Greben rešenih je neverjetna resnična zgodba o Desmondu Dossu (Andrew Garfield), ki je na Okinavi med najbolj krvavo bitko 2. svetovne vojne rešil 75 soborcev, ne da bi izstrelil en sam naboj in popolnoma brez orožja. Bil je edini ameriški vojak v 2. svetovni vojni, ki se je neoborožen boril na prvi bojni črti, ker je verjel, da je ubijanje moralno nedopustno, čeprav je bila vojna upravičena. Kot vojaški bolničar je sam evakuiral ranjence, ki so ostali za sovražnikovimi črtami, ter oskrboval njihove rane, dokler ni bil tudi sam ranjen zaradi granat in ostrostrelskih krogel. Doss je bil prvi vojak, ki se je skliceval na ugovor vesti, ki je prejel medaljo za pogum.
 
"Ko sem prvič slišal zgodbo o Desmondu Dossu, prvem ameriškem vojaku, ki se je skliceval na ugovor vesti in je prejel medaljo za pogum, me je navdušila njegova požrtvovalnost. Doss je bil človek, ki je na nesebičen način redno tvegal življenje, da rešil življenja svojih soborcev. Desmond je bil povprečen človek, ki je storil nadpovprečna dejanja," je izjavil Mel Gibson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.