Slovenija
77 ogledov

Nov helioport bo reševal življenja

helioport UKC Ljubljana
1/6
Anže Petkovšek
Ljubljanski klinični center je bogat za nov helioport. Na strehi UKCja bodo namreč pristajali reševalni helikopterji. Danes zaradi megle helikopter ostal na tleh.

Reševalni helikopterji bodo lahko odslej pristajali na strehi UKC Ljubljana.

Vrednost naložbe je 5,56 milijona evrov. Pristajalna ploščad ima premer 38 metrov, grajena je na višini 23 metrov, obod brez varovalnih mrež pa je širok dva metra. Nosilnost ploščadi je dobrih devet ton, opremljena pa je tudi za nočno pristajanje ob dobri vidljivosti. Dostop do nje je z dvema bolnišničnima in enim osebnim dvigalom ter stopniščem. Z mostom je heliport povezan do vertikalnega komunikacijskega jedra - stolpne konstrukcije, ki je nameščena na vzhodni fasadi UKC Ljubljana oz. s prostori urgence. Tako imajo v tem jedru z dvigali neposreden dostop do intenzivnih terapij, operacijskega bloka in urgence.

"Krajši čas do petnajst minut"

V kliničnem centru so že pred meseci povedali, da se bo zaradi omenjenega helioporta skrajšal čas prevoza življenjsko ogroženega bolnika za 10 do 15 minut. Odpadel bo namreč čas prevoza z reševalnim vozilom od začasnega pristajališča na Roški cesti, s tem pa se bodo tudi bistveno povečale možnosti za preživetje teh bolnikov.

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec je ob odprtju pojasnil, da letno opravijo med 500 in 600 prevozov s helikopterjem na ljubljansko urgenco. S heliportom bodo pomembno izboljšali kakovost obravnave življenjsko ogroženih bolnikov tako zaradi prihranjenega časa kot tudi zato, ker je "vedno tveganje, ko moraš življenjsko ogroženega bolnika prestavljati iz ene oblike transporta v drugo obliko". Vrhunec se je ob tem zahvalil vladi in ministru za zdravje Tomažu Gantarju, saj da se je zelo potrudil, da je s to investicijo ljubljanska urgenca dobila nov zagon.

Ploščad bo namenjena izključno pristajanju in vzletanju helikopterjev, namenjenih prevozu bolnikov in poškodovancev. Na omenjenem helioportu bodo tako lahko pristajali vsi helikopterji, ki so opremljeni za reševanje. Heliooporta so se najbolj veselili prebivalci Roške ceste in Mesarske ulice, ki so se dolgo trudili, da bi zaradi hrupa in prahu dosegli prepoved uporabe zasilnega pristajališča ob Roški cesti.

Zagodla jo je megla

Danes bi moral z Brnika vzleteti helikopter, vendar je zaradi megle ostal na tleh. Tudi sicer megla povzroča nemalo nevšečnosti. Zaradi nje, po nekaterih podatkih, tretjino dni na leto helikopterji ne morejo pristati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.