Šport
33 ogledov

Nov olimpijski šport s steno v Ljubljani

Jernej Kruder, balvansko plezanje exstrem.si
Slovenija bo maja gostila vrhunske slovenske in svetovne športne plezalce, ki se bodo pomerili v balvanskem plezanju.

Vrhunec dvodnevnega tekmovanja, imenovanega Triglav The Rock Ljubljana, bo na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bodo v ta namen postavili posebno 30-metrsko steno, na kateri se bodo merili plezalci.

Dogodek, ki je namenjen popularizaciji športnega plezanja - pred kratkim je dobil veliko priznanje, saj bo športno plezanje leta 2020 v Tokiu ena izmed petih novih olimpijskih panog, se bo s kvalifikacijami začel v petek, 19. 5. 2017, dan pozneje, 20. 5. 2017, pa bodo v središču prestolnice potekali zaključni boji.

Ambasador prireditve je Jernej Kruder, eden najuspešnejših športnih plezalcev na svetu, ki je preteklo leto zaključil med deseterico najboljših športnih plezalcev na svetovni lestvici IFSC in pred kratkim na Majorki kot drugi na svetu brez varovanja nekaj deset metrov nad morjem preplezal balvan težavnostne stopnje 9b. To velja za doslej najtežji športno-plezalni vzponov na svetu. Jernej je kot prvi na svetu preplezal tudi Tromostovje, enega od simbolov arhitekturnega ustvarjanja Jožeta Plačnika.

Tekmovanje bo potekalo po pravilih mednarodne zveze za športno plezanje - IFSC, finale, ki bo 20. 5. 2017, pa bo prenašala tudi TV Slovenija. Kvalifikacije, na katere se lahko prijavijo vsi, ki bodo v letošnjem letu dopolnili 16 let, bodo v novem plezalnem centru Plus Climbing v Kopru. V polfinale na Kongresnem trgu se bo uvrstilo dvajset najboljših fantov in deklet, ki se bodo nato pomerili za po šest vstopnic za veliki finale. Vrhunec dogajanja se bo odvil v poznih večernih urah, ko bo stena zažarela s pomočjo svetlobnih efektov in odlične glasbene spremljave.

Balvansko plezanje sodi med najmlajše oblike športnega plezanja, pri kateri udeleženci ne uporabljajo klasičnih varovalnih pripomočkov ali plezalnih vrvi, temveč blazine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.