Avto
153 ogledov

Nov rekord v pospeševanju avta od 0 do 100 km/h

Rekordna formula ZHE/Youtube
Avto, ki so ga sestavili švicarski študentje strojništva, je posekal svetovni rekord v pospeševanju od 0 do 100 km/h.

Električna formula, sestavljena v okviru uveljavljenega tekmovanja študentskih ekip formula SAE, v katerem sicer redno sodelujejo tudi slovenske ekipe, je sposobna od 0 do 100 km/h pospešiti v 1,513 sekunde. Dosedanji rekord, postavljen lani s strani avstrijske ekipe, je bil 1,779 sekunde, kar pomeni, da je švicarski električni dirkalnik za skoraj četrtino sekunde hitrejši. 

Da je posekalo rekord, je 168-kilogramsko vozilo potrebovalo komaj 30 metrov piste. Vozilo je sestavilo 30 študentov univerze ETH iz Züricha in Univerze za aplikativne študije iz Lucerna. Skoraj vsi deli so bili narejeni izključno za formulo, le pnevmatike, baterijski sklop in motorna kontrolna enota so bili kupljeni.

Študentje so v izjavi za javnost pojasnili, da je ključ do tako hitrega pogona posebni štirikolesni pogon, saj ima vsako kolo svoj elektromotor, zato lahko maksimalno izkoristi navor pogona. 

Električna formula je tudi močno posekala rekord kakšnega bencinsko gnanega avtomobila, saj je najhitrejši serijski avto hibridni porsche 918 spyder pravcati "polž" - za pospešek do stotice potrebuje 2,2 sekunde. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.