Šport
13 ogledov

Nov svetovni rekord v maratonu

Dennis Kimetto
1/8
EPA
Dennis Kimetto je zmagovalec berlinskega maratona. Kenijski atlet je razdaljo 42,195 kilometra pretekel s časom 2:02:57 ure, kar je nov svetovni rekord v maratonu.

Tridesetletni dolgoprogaš je prvi človek na svetu, ki je maraton pretekel pod mejo dveh ur in treh minut. Prejšnjo najboljšo znamko rojaka Wilsona Kipsanga je izboljšal za 26 sekund. Kipsang je svetovni rekord postavil lani prav tako v Berlinu. 

"Ko se je vse bolj približeval cilj, sem vse bolj začel verjeti v tom, da lahko zmorem. Zelo sem vesel, da mi je na koncu uspelo in sem zmagal," je bil v prvi izjavi po velikem dosežku, ko je mejo zelo približal mejniku dveh ur, skromen Kimetto.

Pod mejo prejšnjega svetovnega rekorda se je spustil tudi drugouvrščeni Kenijec Emmanuel Mutai, ki je tekel 2:03:13. Berlinska maratonska proga je sicer zanesljivo najhitrejša na svetu. Prav v Berlinu je od leta 2003 padlo kar šest svetovnih rekordov v tej disciplini.

Pri ženskah je slavila Etiopijka Tirfi Tsegaye (2:20:18), druga je bila njena rojakinja Feyse Tadese (2:20:27). Že 41. izvedba berlinskega maratona je bil znova pravi tekaški praznik. Na startu je bil kar 40.000 tekačev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.