Slovenija
170 ogledov

Nov udarec za regijo, na cesto gre 45 ljudi

Termoelektrarna Trbovlje Tet
Konec meseca bo v Zasavju brez dela ostalo novih 45 brezposelnih. Možnosti za zaposlitev v regiji so med slabšimi v državi, zato mnogi zaposlitev iščejo v širši okolici. Dnevnih migrantov je več kot 40 odstotkov, zaradi negativnega prirasta in odseljevanja se je število prebivalcev v enem letu zmanjšalo za osem odstotkov.

Konec meseca se dokončno zapira Termoelektrarna Trbovlje, ki bo med brezposelne poslala dodatnih nekaj deset delavcev v že tako prizadeti zasavski pokrajini. "Trenutno je zaposlenih še 45 delavcev," pojasnjuje Luka Podjed, likvidacijski upravitelj Tet. "Večini delavcev bodo s 1. julijem odpovedane pogodbe o zaposlitvi." Odpuščeni se bodo pridružili 94 nekdanjim sodelavcem, ki so brez dela ostali lansko leto, v prvi fazi odpuščanj v TET. 

Na Zavodu za zaposlovanje pravijo, da uradnih informacij o odpuščanjih v TET še nimajo. "Ko bomo imeli zanesljivo informacijo o prenehanju zaposlitev teh delavcev, se bomo z likvidacijskim upraviteljem dogovorili za enak postopek kot v lanskem letu," pojasnjuje Tanja Podobnik Zec iz ZRSZ. "To pomeni, da bomo v  prostorih podjetja še pred prenehanjem zaposlitve izpeljali informativni seminar za te delavce, jim sporočili  termin in navodilo za prijavo na zavod za zaposlovanje, nato pa glede na njihove potrebe oz. ovire opredelili konkretne vključitve v krajše modularne delavnice ali daljše delavnice oz. se usmerili v intenzivno iskanje zaposlitve v kariernem središču v skladu z zaposlitvenim načrtom."

Naravni prirast | Avtor: SURS SURS
Delavci s tehnično izobrazbo imajo več možnosti 

Dodaja, da je v tej drugi fazi odpuščanj v TET kar nekaj delavcev s tehnično izobrazbo, zato 
na Zavodu menijo, da bodo nekateri med njimi imeli možnost zaposlitev tudi v Zasavju, ki so ga v zadnjih letih prizadela propadanja večjih podjetij in odpuščanja v STT IM Trbovlje, Lafarge Cementu Trbovlje, RTH, Svei Zagorje, Sijaju Hrastnik, Svei Lesni industriji Litija, SGP Zasavje, PAK 4 Zagorje in Livarni Trbovlje.

Tako kot v vsej Sloveniji se je brezposelnost v tudi v Zasavju po podatkih ZRZS letos znižala in je bila konec maja 2016 10,2 odstotka manjša kot pred enim letom. "K znižanju števila brezposelnih je največ prispevalo povečanje zaposlovanja, saj se je v obdobju januar – maj 2016 zaposlilo 1.142 brezposelnih oseb, kar je za 15,8 odstotkov več kot v enakem obdobju lani," pojasnjujejo na ZRZS. 

"Največ odpuščanj je bilo  v dejavnosti rudarstva, gradbeništva in predelovalne dejavnosti," 
pojasnjujejo na ZRZS. "Zaposlilo pa se jih je največ v predelovalnih dejavnostih, trgovini, 
gostinstvu, gradbeništvu in transportu."

40 odstotkov se jih vozi v Ljubljano

Gospodinjstva, ki težko preživijo s svojimi dohodki | Avtor: SURS SURS
Možnosti za zaposlitev v Zasavju so med slabšimi v državi, zato mnogi zaposlitev iščejo v širši 
okolici, predvsem na območju Ljubljane. Stopnja registrirane brezposelnosti je bila po podatkih 
Statističnega urada leta 2014 druga najvišja v državi (17,7 odstotka), med mladimi (15-29 let) pa 
najvišja (32,3 odstotka). Odstotke delovno aktivnih, ki so odhajali na delo v drugo regijo, je 
najvišji (43 odstotka), velika večina jih dela v osrednjeslovenski statistični regiji. 

Leta 2014 se je v Zasavju na letni ravni število prebivalcev zaradi negativnega prirasta in 
odseljevanja zmanjšalo za osem odstotkov, zato tudi ni čudno, da je Zasavje regija, ki po podatkih SURS-a izstopa tudi po najvišji povprečni starosti prebivalcev. 

"Borimo se za vsako delovno mesto"

"Občina Trbovlje ima rekordno brezposelnost (okrog 20 odstotkov), zato nam vsako delovno mesto pomeni zelo veliko in se zanj borimo do zadnjega," pojasnjujejo v Občini Trbovlje. "Tako visoka brezposelnost je posledica ukinjanja energetske dejavnosti v regiji, saj ni bilo pripravljenih alternativ. Nihče v preteklosti se ni ukvarjal s dejstvom, kaj in na kakšen način ponovno zaposliti delavce energetike."

Glavni problem vidijo v tradicionalni miselnosti oz. prestrukturiranju iz težke industrije v nove tehnologije in moderne industrije. "V naših krajih podjetniško razmišljanje ni tradicija, a z veseljem ugotavljamo, da se trend obrača," pravijo na občini. "Razvoja ne moremo staviti na tradicionalna delovna mesta, ki so včasih bila motor naše doline, temveč na tista delovna mesta, ki smo jih in jih bomo sami ustvarjali. In kar nekaj lokalnih podjetij, ki jih ni ustanovila in nato zaprla država, je dokaz temu. Ustanovitelji Dewesofta, Kovita, Metalie, Dukarta, Dioteca … niso čakali na državo, ampak so stavili nase, na svoj čas, znanje in trdo delo. In če je uspelo njim, lahko tudi še komu drugemu. In to je pot, po kateri želimo iti."

BDP (Zasavje in Slovenija) | Avtor: SURS SURS

V Zagorju situacija malo boljša

Stopnja brezposelnosti v občini Zagorje ob Savi je nižja od zasavskega povprečja in je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem upadla. "Po zadnjih statističnih podatkih je stopnja brezposelnosti v Zagorju v mesecu marcu 2016 znašala 12,8 odstotka, kar je precej pod povprečjem regije Zasavje," poudarja Nataša Jerman Rajh iz Občine Zagorje. Prav tako se v občini ni bistveno spremenilo število prebivalstva. 

Na Občini Zagorje poudarjajo, da aktivno sodelujejo pri projektih oživljanja proizvodnje v nekdanji Svei, pomagajo pri zagonu letalsko tehnološkega parka na letališču Ruardi, s čimer bo Zagorje pridobilo nova delovna mesta. "Občina čaka na odobritev projekta Centrala, v sklopu katerega bo v bazensko-komercialnem delu vzpostavljen center za kakovost življenja, ki prav tako prinaša nove zaposlitve," pojasnjuje Jerman Rajhova. Za socialne transferje, s katerimi blažijo posledice brezposelnosti letno namenijo 1.100.000 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • sprehajalec 11:32 30.junij 2016.

    Vidim, da si rojen podjetnik. Tak, z žilico. In idejo. Ki se glasi, "naj ustvarijo nekaj novega". Super ideja. Pis of kejk narediti podjetje za 45 ljudi.

  • eosss 10:22 30.junij 2016.

    Absolutno se strinjam, je pa tukaj problem predvsem birokracija... tudi če bi se ljudje dejansko zbrali skupaj in želeli naredit nekaj takega, bi naleteli na en kup birkokratskih ovir, nobenega posluha s strani države in metanje polen pod noge...

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:03 30.junij 2016.

    Zelo pametna odločitev... sedaj pa naj se zberejo bivši sodelavci Termo elektrarne, in skupaj ustvarijo podjetje na solarno ali katerokoli drugo energijo iz obnovljivih virov. A zdej, ko se onesnaževalci zapirajo boste pa jamral, pa proteste delal pa ...prikaži več ne vem kaj še vse?? To je isto, kot če bi imeli neko firmo, ki izsekuje gozdove vse redom, za seboj pušča opustošenje, ko pa bi jo zaprli, bi pa javkali, kako usrana država je to... Če gre toliko ljudi na cesto naenkrat, je veliko lažje, da se ti ljudje zberejo skupaj in skupaj ustvarijo nekaj boljšega. Nova priložnost.