Šport
19 ogledov

Nov vodilni na dirki

Darwin Atapuma EPA
Peto etapo na kolesarski dirki po Švici, 126 km dolgo preizkušnjo od Brig-Glisa do Carija, je dobil Kolumbijec Darwin Atapuma (BMC).

Drugi je bil s štirimi sekundami zaostanka za Darwinom Atapumo Francoz Warren Barguil (Giant-Alpecin), tretji pa njegov rojak Pierre-Roger Latour (AG2R La Mondiale ) s sedmimi sekundami zaostanka. Slednji je prevzel skupno vodstvo na dirki, kjer je drugi Nizozemec Wilco Kelderman.

Atapuma je uspešno končal projekt zmaga na etapi z vzponom, ki se je pred tremi tedni zanj končal nesrečno. Takrat je na dirki po Italiji tudi bil v ospredju ene od etap v Dolomitih, a mu je pred koncem zmanjkalo moči in so mu tekmeci iztrgali zmago. Tokrat je bil dovolj močan, da je po dolgem begu odbil vse napade, tudi zadnjega Barguila. Pred tem je v boju za zmago od ubežnikov z njim ostal le Natnael Berhane, ko je Kolumbijec napadel šest kilometrov pred ciljem.

Atapuma je imel takrat še minuto naskoka pred glavnino, ki pa se je spustila v lov za njim in prednost se je hitro topila. Stopila pa se ni in zmagovalec je bil nadvse vesel: "Zelo težka etapa, poskušal sem napasti in uspelo mi je. Zahvala gre moji ekipi, zame je to najpomembnejša zmaga v karieri." V skupini, ki je v zadnjem delu bežala z Atapumo, je bil tudi Jan Polanc (Lampre-Merida), ki pa je popustil pred zadnjim vzponom in nazadnje končal na 18. mestu, z minuto in 14 sekundami zaostanka. Pred njim je bil na koncu tik za deseterico in z 32 sekundami zaostanka, danes najboljši od trojice Slovencev na dirki Simon Špilak (Katjuša).

Peter Sagan, do danes vodilni v skupnem seštevku, je omagal pred zadnjim vzponom, tako da je majica vodilnega dobila novega lastnika. Priložnost je izkoristil mladi Francoz Latour, ki je za etapnim zmagovalcem zaostal sedem sekund, skupno pa je bilo to dovolj za skok na vrh. Skupno je med Slovenci na 13. mestu najvišje Špilak (+ 0:44), 25. je Polanc, na 102. mestu pa Kristijan Koren (Cannondale), ki je bil v današnji etapi 110.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.