• Ned 16 do 28 °C
  • Pon 17 do 27 °C
  • Tor 21 do 24 °C
več na vreme.net

Visoko šolstvo

0 komentarjev

Nov zakon, stari ugovori

Minister z novim predlogom ni prepričal študentov. Protest bo.

Tjaša Pureber / Ljubljana

 

Protest se bo začel danes ob 15. uri pred stavbo univerze na Kongresnem trgu. Študenti tam pričakujejo nekaj tisoč ljudi. (Foto: Anze PEtkovsek)

Shod. "Po zaključku javne razprave je ministrstvo za 
izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) iz postopka priprave novega visokošolskega zakona izključilo kritične deležnike in za zaprtimi vrati usklajevalo zakon s tistimi, ki so se z njim strinjali že od začetka. S tem mislimo predvsem na univerzitetni menedžment in študentom popolnoma odtujeno Študentsko organizacijo Slovenije (Šos)," pravijo v društvu Iskra.

  •  

    Organizacije. Protest podpirajo v številnih sindikatih. V Svizu menijo, da gre za "nesprejemljivo kratkoročno reševanje finančne podhranjenosti" visokega šolstva z vpeljavo šolnin. Podprli ga bodo tudi nekateri upokojenci.

Čeprav je MIZŠ v javnost dal novo različico zakona, ki ga podpirajo tako rektorji kot Šos, pa to profesorjev in študentov to ni prepričalo, zato gredo danes na ulice.

Argumenti za in proti

Na MIZŠ poudarjajo, da uvajajo nove varovalke pri omejevanju plačljivega študija. Fakultete ne bodo mogle več prosto razpisati mest na izrednem študiju, temveč bodo lahko šolnine računali 40 odstotkom študentov, če bodo imeli prej razpisana mesta za brezplačen študij. Pri tem število brezplačnih mest ne sme biti manjše od povprečja preteklih treh let. "To je pomembno sredstvo proti neupravičenemu zniževanju števila neplačljivih študijskih mest," pojasnjujejo na MIZŠ. "Še vedno gre za varčevalni zakon, ki rešitev za financiranje vidi v šolninah in omejevanju pravic zaposlenih, njihovemu odpuščanju in povečanju obremenitev," pa trdi Jaša Lategano iz Iskre.

Vsi skupaj, a eni na ulici

V Šosu želijo delež plačljivih mest s 40 zmanjšati na 20 odstotkov. Zakon vseeno podpirajo, protestov pa ne. Menijo, da je protest legitimen, kadar ima široko podporo. "Vsekakor pa mora temeljiti na verodostojnih in argumentiranih očitkih, česar pa v tem primeru ne moremo trditi. Glede na povedano protesta ne ocenjujemo kot nezaupnico Šosu, ampak prej kot nezaupnico organizatorjev protesta pripravljalcu zakona, torej MIZŠ."

Študentom in profesorjem ob boku danes ne bo stalo niti vodstvo ljubljanske univerze, kjer sicer pravijo, da imajo isti cilj: "Dokler se MIZŠ pogovarja in usklajuje z vsemi interesnimi skupinami, posebej pa s študenti, je mogoče cilje doseči prek razgovorov." Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je vesel kritičnih študentov. "Vsi smo na isti strani, proti šolninam in privatizaciji. Prav je, da študenti izrazijo svoje mnenje, saj je v državi dovolj političnih sil, ki si želijo šolnin," meni Pikalo.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima