Svet
85 ogledov

Nova afera, povezana s hrano

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Na Hrvaškem se soočajo z novo prehransko afero; pristojno ministrstvo je danes sporočilo, da s trga umikajo jabolka, pri katerih so ugotovili povečane količine pesticida klorpirifosa.

Na Hrvaškem s trga umikajo jabolka zeleni delišes Clever zagrebškega proizvajalca Fragaria d. o. o. in jabolka rdeči delišes proizvajalca iz Dugega sela. Pri obeh so ugotovili povečane količine pesticida klorpirifosa.

Vzorce so inšpektorji odvzeli 22. novembra v trgovini v Splitu. Preiskava je pokazala, da je na kilogram sadeža na ali v sadežu več kot 0,01 mg pesticida, ki predstavlja akutni rizik za zdravje ljudi, poročajo hrvaški mediji.

Kolikšno količino sadežev so umaknili s trga, za zdaj ni znano, ravno tako ne, ali gre za osamljene primere na hrvaškem tržišču.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Hi5 08:40 09.december 2016.

    Žal s tem, ko nekateri še hodijo v Mercator, podpirajo izključno le hrvaškega tajkuna in nadaljnje širjenje njihovih, hrvaških interesov, ki so prevzemati vse kar je slovensko in narediti slovenskega potrošnika karseda odvisnega od hrvaške proizvodnje. Hrvaški izvoz se je ...prikaži več na račun prevzema Mercatorja precej povečal. In vi, ki tam kupujete te njihove izdelke, na ta način direktno pripomorete k jačanju pomembnega konkurenta, Hrvaške, i žal gleda na Slovenijo z precej sovražnimi očmi, pa če si to hočete priznati ali ne. Sicer se Mercator poskuša skriti izza tega, da podpira lokalne pridelovalce in se dela prijaznega do lokalnega okolja. Vendar pa je to vse zakulisje povsem drugačnega scenarija.

  • Pepe007 08:21 09.december 2016.

    Zame nikoli ni bila prva izbira. Malo je zato kriva tudi razporeditev trgovin v okolici. In obvezno čakanje na blagajni, čeprav vidiš okrog 5 trgovcev, ki trenutno pasejo dolgčas.

  • Avatar Zala
    Zala 23:12 08.december 2016.

    Mercator je Hrvaški in na policah je čedalje več hrvaških prehrambenih izdelkov. In pri njih je dovoljena uporaba GSO. Monsanto je odprl predstavništvo v Zagrebu. Dovolj zgovorno. .... ....... Še kdo dvomi o tem, da bodo prej ali slej skušali ...prikaži več poriniti tudi na Mercatorjeve police vso nesnago. V mesnicah ponujajo samo še hrvaško meso, slovenskega je za vzorec. Žal, Mercator že dolgo ni prva izbira, prej zadnja.