Šport > Košarka
65 ogledov

Nova blamaža zmajev

Gašper Potočnik Saša Despot
Tudi 9. kolo Lige Nova KBM za prvaka ni minilo brez zanimivih razpletov. Za presenečenje so poskrbeli Helios Sunsi, ki so se Union Olimpiji uspeli oddolžiti za visok poraz na prvi medsebojni tekmi. Zmagali so s 83:70.

Košarkarji Helios Suns so po dveh zaporednih porazih zabeležili peto zmago, ki jim omogoča, da bodo v zadnjem kolu naskakovali najvišja mesta pred četrtfinalom oziroma izločilnimi boji. Trenutno so pri izkupičku 5:4, enako kot Union Olimpija, ki je doživela drugi zaporedni poraz in bo v zadnjem kolu v soboto, 7. maja, v Tivoliju gostila Krko. Helios Suns bodo gostovali v Laškem.

Potočnik: Stanje je nesprejemljivo

Za razliko od prve tekme konec marca v Stožicah, ki so jo Ljubljančani dobili s kar 51 točkami prednosti, je bil tokratni obračun v dvorani Komunalnega centra povsem v znamenju Domžalčanov. Vodili so praktično vseh 40 minut, v drugem polčasu, ko so se Ljubljančani približali na 66:61, pa so odgovorili z delnim izidom 13:0, ki je rešil vprašanje zmagovalca.

Pri oslabljenih gostiteljih, ki so večino tekme odigrali z sedmimi, osmimi igralci, jih je imelo pet dvomestni izkupiček; izstopal je Marjan Čakarun s 24 točkami in metom iz igre 10:15 (8 skokov), pri Ljubljančanih pa je Sava Lešić dosegel 14 točk, od tega večino v prvem polčasu.

"Zmaga Helios Sunsev je povsem zaslužena. Skozi celotno tekmo so na igrišču prikazali več od nas. Pokazali so precej več želje in kolektivnosti. To zmago so si več kot zaslužili. Mi smo se vrnili k naši stari bolezni, ki jo moramo, če želimo računati na kaj več, takoj popraviti. To naše stanje je popolnoma nesprejemljivo," je po tekmi dejal trener Olimpije Gašper Potočnik.

Precej boljše volje je bil razumljivo prvi mož na klopi Heliosa Jakša Vulić: "Čestitke igralcem. Presenečen sem, koliko energije in elana so prikazali na tej za nas zelo težki tekmi. V vseh košarkarskih elementih, vključno z metom za tri točke. Met z razdalje namenoma poudarjam, saj je to ena naših slabosti v tej sezoni. A tokrat je vse delovalo odlično, rezultat je ta presenetljiva zmaga. Ne morem pa mimo navijačev. Oni so s svojo podporo najbolj zaslužni, da vzdržimo krizne trenutke."

Krka na vrhu lestvice

Po nesrečnem porazu v prejšnjem kolu v Laškem si košarkarji Krke niso smeli privoščiti še enega spodrsljaja. Svojo nalogo proti ekipi Rogaške so opravili z odliko (77:66), tako da lahko še naprej upajo na prvo mesto po rednem delu, ki v izločilnih bojih prinaša prednost domače dvorane vse do morebitnega finala.

Novomeščani so pred odločilno tekmo z Unionom Olimpijo zasluženo prišli do dveh točk. Proti Rogaški so vodili večji del srečanja, Jure Lalić je dosegel 20 točk in zbral šest skokov, Matic Rebec in Luka Lapornik sta zbrala po 11 točk. Na drugi strani je Cory Remekun zbral 15 točk in osem skokov.

"Rogaška je zelo dobra pri metu in v trenutkih, ko smo bili popolnoma osredotočeni na igro, smo bili videti zelo dobro. Zamudili smo priložnost, da bi tekmo že prej prelomili in odšli na 20 točk prednosti. Ampak še enkrat, Rogaška je trd oreh za marsikaterega nasprotnika, zato smo lahko veseli te zmage," je dejal strateg KrkeVladimir Anzulović, Damjan Novaković pa je menil: "Na tekmi v Novem mestu smo kot ekipa pokazali največ kar lahko, žal pa to ni bilo dovolj za presenečenje. Največji problem smo imeli s skokom Krke v napadu. Tega smo se pred tekmo tudi najbolj bali. Čestitke Krki za zmago."

Zlatorog ostaja blizu

Košarkarji Zlatoroga so zabeležili tretjo zaporedno zmago. Po uspehu doma proti Krki v prejšnjem kolu so tokrat v Šentjurju ugnali državne prvake s 74:67. Zlatorog bo v zadnjem kolu upal na neuspeh Krke, obenem pa skušal premagati Helios Sunse. S tem scenarijem bi v končnico vstopil kot najboljša ekipa.

Zlatorog je do zmage prišel zasluženo; vodil je večji del tekme, v zadnji četrtini pa je uspel odbiti napad gostiteljev. Po vodstvu Laščanov z 69:54 je Tajfun naredil delni izidi 12:0, ki ga je pripeljal do zaostanka 66:69. V zadnjih minutah so imeli varovanci trenerja Aleša Pipana več zbranosti, motiva in želje, da so tekmo pripeljali do srečnega cilja. Terell Parks je bil z 19 točkami (9:12 iz igre, 7 skokov) prvi strelec tekme, Jamar Abrams je na drugi strani dosegel 17 točk.

"Za nami je težka tekma, ki smo jo uspeli nadzorovati od začetka do konca. Igralci so jo odigrali po dogovorih, za kar si zaslužijo čestitke. Sedaj moramo vse to pozabiti ter se osredotočiti na tekmo s Helios Sunsi, ki bo za nas morda celo najpomembnejša v Ligi Nova KBM za prvaka," je dejal Pipan.

Skupina za prvaka, 9. krog:

Helios Suns - Union Olimpija 83:70 (20:19, 44:38, 63:57)
Tajfun - Zlatorog Laško 67:74 (17:21, 36:44, 54:62)
Krka - Rogaška 77:66 (20:16, 35:30, 57:47)

Lestvica:
1. Krka                        9 6 3 703:540 15
2. Zlatorog Laško          9 6 3 677:616 15
3. Union Olimpija          9 5 4 783:717 14
4. Helios Suns             9 5 4 644:684 14
5. Rogaška                  9 4 5 670:706 13
6. Tajfun                      9 1 8 654:714 10

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.