Slovenija
87 ogledov

Vrhnika: Nova meja je 730 metrov

Kemis Vrhnika Saša Despot
Cerar: Informiranje ljudi je bilo slabo. Uprava za varno hrano zožila območje, v katerem veljajo previdnostni ukrepi.

Predsednik vlade Miro Cerar je priznal, da sta bila koordinacija državnih organov in informiranje javnosti po nesreči v Kemisu preslaba. Informiranje naj bi bilo od zdaj boljše. "Odpiramo informacijsko pisarno, na teren pošiljamo tudi prvo mobilno ekipo," je dejal Cerar. Po njegovi oceni je bil požar v Kemisu »dobra šola« za vse. "Vsi se moramo na tem primeru hitro učiti, popraviti vse pomanjkljivosti in iti naprej," je še dodal Cerar.

Do jeseni naj bi bil vzpostavljen sistem kriznega upravljanja. Od jeseni dalje naj bi Slovenija imela predvidljive postopke in odgovorne organe za take dogodke. 

Zožili pas, kjer veljajo previdnostni ukrepi

Srečko Šestan, ki je od prejšnjega tedna vodja koordinacijske skupine za usklajevanje aktivnosti, je povedal, da bodo skrčili pas okoli Kemisa, za katerega veljajo previdnostni ukrepi, na 730-metrski pas. "Ožamo območje previdnostnih ukrepov, na osnovi naslednjih rezultatov analiz bomo v tej smeri tudi nadaljevali. Enako velja za priporočila prebivalstvu s področja zdravja in hrane. Danes bomo poenotili tudi priporočila glede vrtnin, da ne bo več nobenih dvomov, kaj lahko in kaj ne," je dejal.

Pas so zožili, ker je analiza petih vzorcev krme, ki so bili dodatno odvzeti v okolici mesta nesreči in v smeri potovanja onesnaženega oblaka, pokazala, da so ocenjeni kot skladni in varni. Za prebivalce izven zoženega območja veljajo le še splošna higienska priporočila. Še naprej je odsvetovana uporaba kapnice. Lastnikom zemljišč in kmetijskih gospodarstev izven zoženega kroga bodo izdane odločbe o ukinitvi omejitev.

V četrtek bo prva mobilna enota obiskala številne naslove na območju Vrhnike. Šestan je napovedal, da bodo obiskali vse. 

Preverjajo dolgoročna tveganja

Cerar je dejal, da so dosedanji podatki spodbudni in kažejo, da nekih akutnih tveganj ni bilo, preverjajo pa še dolgoročna tveganja. "Pomembno je, da ljudje čim prej dobijo rezultate meritev in da vsi skupaj tem rezultatom zaupamo, da zaupamo našim institucijam, ki so kompetentne, ki imajo ustrezne strokovnjake, ki bodo te informacije podali. Da se ne bo dogajalo, da bi kdor koli skušal z nekimi domnevami izpodbijati te rezultate," je še dodal predsednik vlade.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Tupamaros 08:34 08.junij 2017.

    Režim, podoben sovjetskemu prikriva in prireja prave podatke o katastrofi po potrebi. Podobno početje kot za mesto Pripjat pri Černobilu. Pravi podatki so prišli šele iz Švedske in ostalih zahodnoevropskih držav, Vsaka podobnost s Vrhniko in Kemis-om ni slučajna.

  • Tupamaros 08:25 08.junij 2017.

    In ravno 730m!?