Svet
82 ogledov

Nova pravila za starševski dopust

Obisk zdravnika Profimedias
Evropska komisija bo danes predlagala nov socialni sveženj, ki naj bi vključeval tudi nova pravila za starševski dopust, s katerimi naj bi Bruselj spodbudil očete h koriščenju te možnosti in zagotovil večjo zastopanost žensk na trgu dela.

Prejšnji poskus uskladitve zakonodaje na tem področju je po letih pogajanj neslavno propadel. Pred dvema letoma je komisija zavrgla svoj predlog za nova pravila o porodniškem dopustu. Zdaj naj bi poskusila še enkrat, tokrat naj bi se osredotočila na očete.

Socialni sveženj bo vključeval niz zakonodajnih in nezakonodajnih predlogov, ki se bodo nanašali na usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja, dostop do socialnega varstva, obveščanje delavcev o pogodbah o delu in na izboljšanje izvajanja direktive o delovnem času.

V Bruslju že dlje časa obljubljajo pravi "socialni pakt". Potreba po ukrepanju na tem področju je od izbruha krize vse večja, saj je nezadovoljstvo zaradi socialnih neenakosti med Evropejci vse resnejši problem in eden od glavnih razlogov za vzpon evroskepticizma.

Očetje lahko zahtevajo test očetovstva le do petega leta otrokove starosti. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Bruselj bo sveženj predstavil po uradnem obvestilu Velike Britanije, nasprotnice integracije na socialnem področju, o izstopu iz unije, ter med prvim in drugim krogom predsedniških volitev v Franciji, ki že vseskozi zahteva več evropskega ukrepanja na tem področju.

Evropska komisarka za socialne zadeve Marianne Thyssen je nedavno za britanski časnik Financial Times povedala, da bo nov socialni steber "kompas" za ravnanje institucij in članic EU v prihodnje.

Eden od bodočih projektov bi po komisarkinih besedah lahko bil razvoj skupnih parametrov za izračun ustrezne nacionalne minimalne plače, medtem ko uvedba evropske minimalne plače ni mogoča, ker se članice med seboj preveč razlikujejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.