Slovenija
25 ogledov

Nova priporočila pri stanovanjskih posojilih

denar računalnik kalkulator Shutterstock
Banka Slovenije je izdala priporočila bankam za nepremičninski trg.

Priporočila je uvedla kot previdnostni ukrep, da se prepreči čezmerno rast kreditiranja in čezmerni finančni vzvod, so zapisali na Banki Slovenije, kjer ocenjujejo, da trenutno ni neposrednega tveganja za finančno stabilnost.

Posojilo največ 80 odstotkov vrednosti

Banka Slovenije tako priporoča, da ob sklenitvi kreditne pogodbe za nova stanovanjska posojila, zavarovana z nepremičnino, razmerje med zneskom stanovanjskega posojila in vrednostjo nepremičnine, s katero je posojilo zavarovano, ne presega 80 odstotkov. V praksi bi sicer že pred izdajo priporočil težko našli banko, ki bi dala večji delež kredita, v zlatih časih pa so dajali tudi sto odstotkov vrednosti nepremičnine. 

Za kredit največ polovica prihodkov

Prav tako priporoča, da ob sklenitvi kreditne pogodbe za nova stanovanjska posojila razmerje med letnimi stroški servisiranja dolga in letnim dohodkom kreditojemalca pri kreditojemalcih z dohodki, manjšimi od 1700 evrov mesečno, ne presega 50 odstotkov.

Pri kreditojemalcih, ki imajo več kot 1700 evrov mesečnih dohodkov, pa to razmerje ne sme presegati 67 odstotkov za del dohodka nad 1700 evrov.

Banka Slovenije priporoča, da banke že pri oceni kreditne sposobnosti smiselno upoštevajo omejitve, ki jih v postopku izvršbe na denarno terjatev dolžnika opredeljujeta zakon o izvršbi in zavarovanju in zakon o davčnem postopku, torej prejemke, ki so izvzeti iz izvršbe in omejitve izvršbe na dolžnikove denarne prejemke. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.