Avto
1196 ogledov

Seat arona stopnjuje gnečo med malimi suvi

Seat arona
1/8
Seat
Seat arona je novo močno špansko orožje, namenjeno kupcem manjših suvov oziroma križancev.

Na začetku je bil nissan juke in nato dolgo časa nič. Danes pa je razred malih križancev že izredno pester, samo v zadnjih tednih pa smo doživeli pravo poplavo novosti: citroën C3 aircross, hyundai kona, kia stonic in sedaj še seat arona. Kaj kmalu pa bo sledil še Volkswagnov T-roc.

Seat arona je poleg večje sestre atece drugi suv španske znamke, prihodnje leto bo sledil še suv sedemsedežnik. Arona je oblikovno mešanica tako modelov ateca kot ibiza, tako kot slednja pa tudi arona uporablja Volkswagnovo platformo MQB A0.

V dolžino meri 4,14 metra, kar je približno toliko kot nissan juke ali renault captur, od ibize pa je to za slabih osem centimetrov več. V višino pa je slabih 10 centimetrov višja. To se pozna predvsem v notranjosti, kjer pri znamki obljubljajo precej več prostora v predelu glave, tudi prtljažnik je s 400 litri eden bolj prostornih v tem segmentu. Seveda tudi potniki sedijo precej višje. 

Zunanjost je mogoče prilagoditi različnim okusom, saj je lahko dvobarvna, pestra bo paleta barv. Sama notranjost je zelo podobna ibizi, vključno s trokrakim volanom in do osempalčnim zaslonom na dotik.

Arona bo tako kot zadnji seati varnostno zelo izpopolnjena, saj bo imela med drugim sisteme za prepoznavanje pešcev, opozorilo na zadnji prečni promet in prilagodljivi radarski tempomat. Znala bo tudi parkirati sama, opcija bodo LED polni žarometi, telefon bo mogoče polniti brez žic prek QI zanke. 

Seat arona | Avtor: Seat Seat

1,0-litrski TSI motor bo imel 70 (95 kW) ali 84 kW (115 KM), kasneje bodo uvedli še različico s 66 kW (90 KM), ki bo lahko uporabljala CNG plin (metan). Za športno različico FR pa bodo uporabili novega 1,5-litrskega štirivaljnika z izklopom valjev in 110 kW (150 KM).

1,6-litrski TDI bo v različicah s 70 kW (95 KM) ali 84 kW (115 KM). Uradno bo javnosti arona na ogled septembra v Frankfurtu, pri nas jo lahko pričakujemo pred koncem leta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.