Zdravje > Aktualno
319 ogledov

Nova zastrupitev z ogljikovim monoksidom

Peč na lesno biomaso Profimedias Fotografija je simbolična
Želel na stranišče, vendar zaradi plina padel po tleh.

Ob 2.32 ponoči sta se v zgornji etaži dvostanovanjske hiše v Kresnicah v občini Litija z ogljikovim monoksidom zastrupili dve osebi, poroča uprava za zaščito in reševanje. Po podatkih gasilcev, ki so posredovali ob dogodku, je do sproščanja nevarnega plina prišlo zaradi nepravilnega izgorevanja v štedilniku na trda goriva in zamašenega dimnika.

"Ena oseba je želela iti na stranišče, vendar je, zaradi preveč nadihanega plina padla, kar pa je zbudilo sosede, ki so poklicali na pomoč," pojasnjujejo na upravi in dodajajo, da so zastrupljeno osebo reševalci odpeljali v ljubljanski klinični center. Gasilci iz Kresnic so ugasnili štedilnik in prezračili prostore.

Plin, ki je tihi ubijalec

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom v Sloveniji niso redkost, najbolj odmeven je bil primer iz leta 2012, ko so se v apartmajski hiši na Rogli usodno zastrupili trije mladi ljudje.

Ogljikov monoksid je plin, ki ga ne moremo videti, okusiti ali vonjati, opozarjajo na Gasilski zvezi Slovenije in dodajajo, da gre za plin, ki je tihi ubijalec.

Zakaj je tako nevaren?

Ogljikov monoksid se v krvi veže na hemoglobin veliko bolje kot kisik. To povzroča ogljikohemoglobin, ki zavira transport kisika do tkiv. Ogljikov oksid postaja namreč za odraslega človeka toksičen pri vrednostih, višjih od 50 ppm (ali 0,005 vol %).

Vrednosti, katerim je človek izpostavljen nekaj ur in znašajo med 50 in 150 ppm, lahko povzročajo glavobol, slabost, omotico, nato tudi izgubo zavesti, koncentracije CO, ki presegajo 400 ppm, pa so običajno za odraslega človeka smrtne.

Zastrupitve tudi v stanovanjskih blokih

V Sloveniji je veliko zastrupitev z ogljikovim monoksidom v stanovanjskih hišah, čeprav so zastrupitve precej pogoste tudi v stanovanjskih blokih, in sicer predvsem v majhnih kopalnicah s plinskimi gorilniki za ogrevanje vode, kjer po določenem času gorenja plina začne zmanjkovati kisika in začne nastajati ogljikov monoksid zaradi neustreznega prezračevanja majhnih kopalnic.

Kot pojasnjujejo gasilci, zaradi prevelikih koncentracij CO prihaja zaradi:

  • neočiščenih in slabo očiščenih dimnikov.
  • napačno izvedenih ali poškodovanih dimniških tuljav (tuljave so počene ali zaradi napake pri izvedbi ali vzdrževanju puščajo dimne pline),
  • neustreznega prezračevanja prostora, v katerem se nahaja peč na trdo, tekoče ali plinasto gorivo ali plinski bojler. Sicer do neustreznega prezračevanja pride lahko zaradi napak pri načrtovanju ali izvedbi prezračevanja v prostorih oziroma tudi zaradi naknadnega posega v prostor, ko zamenjamo okna in vrata, ki običajno tesnijo bolje od starih,
  • uporabe strojev in naprav, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem (motorne črpalke, motorne žage, agregati ipd.) v zaprtem prostoru.


Najpozneje do 1. januarja je bilo prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, namestiti senzorje ogljikovega monoksida, čeprav sankcij za tiste, ki tega niso storili, niso predvidene.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.