Slovenija
19 ogledov

Nove baletne koreografije

Nastja Bremec. Žurnal24 main
V veliki dvorani SNG Maribor bo ponovitev 8. gala večera novih baletnih koreografij na slovensko glasbo.

Projekt je bil premierno izveden 19. oktobra lani v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, 21. decembra pa je gostoval v novogoriški gledališki hiši. Barvit in pester program prinaša 12 krajših baletno-plesnih točk.

Skrb za koreografski potencial
V želji po nadaljevanju stoletne tradicije glasbeno-baletnega sodelovanja na Slovenskem in v skrbi za mladi oziroma še neodkriti baletno-plesni koreografski potencial je Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) lani že osmič organiziralo in oblikovalo večer novih baletnih koreografij na slovensko glasbo. Program prinaša koreografije na skladbe znanih avtorjev, med drugim skupin Katalena in Silence, Patrika Grebla, Jana Plestenjaka in Magnifica.

Kot poudarja predsednik DBUS Vojko Vidmar, koreografi vsako leto presenetijo s svojimi še neraziskanimi in neizživetimi videnji umetnosti skozi svojo življenjsko perspektivo. S tem vnašajo dragoceno svežino v slovenski baletno-plesni prostor in hkrati prinašajo slovenskemu baletnemu gledalstvu novitete, ki v okviru matičnih operno-baletnih hiš programsko niso načrtovane, dodaja Vidmar.

S predstavo "Standing still" se bosta na večeru predstavila koreografa Kjara Starič in Joseph Bunn. Staričeva se je podpisala tudi pod predstavo Silvije. Koreograf Siniša Bukinac bo v predstavi Šavrin zaplesal na glasbo primorskega pevca Rudija Bučarja. Isabelle Kralj je navdih za predstavo Pet krat ena našla v glasbi skupine Katalena.

Koreografije so pripravili še Valentina Turcu (Svit), Tijuana Križman (Aprilski dež), Andrew Peter Greenwood (Ko se selijo žerjavi), Uršula Teržan (Celinka), Alena Medich (Dekadans), Marko Urbanek (Moja prijateljica Ruth) in Dana Petretič (Voda za angela). Posebna gostja mariborskega večera bo Nastja Bremec, ki sicer ustvarja v Rotterdamu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.