Slovenija
66 ogledov

Nove cene goriv: Slaba novica za voznike

Bencinska črpalka Foto: Dejan Mijovic
Opolnoči se bodo spremenile cene naftnih derivatov. Gorvio se bo podražilo.

Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo podražil za 3,8 centa na liter. Za poln rezervoar goriva bo treba po novem odšteti skoraj dva evra več kot doslej. Dražji bo tudi dizel in sicer za 4,6 centa na liter. Za poln rezervoar bo treba plačati 2,3 evra več kot zdaj.

Omejitve proizvodnje nafte najbrž ne bo

Naftno polje v Sibiriji | Avtor: Reuters Reuters
Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju znižale, navzdol pa jih potiskata cenejši dolar in manjša pričakovanja za zamejitvev proizvodnje nafte. Iran si namreč želi pridobiti tržni delež, ki ga je imel pred uvedbo sankcij, zato je izid zasedanja članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nečlanic, ki bo septembra, negotov.

Iranski minister za nafto Bijan Namdar Zanganeh je v petek opozoril, da želi Iran na trgu nafte pridobiti delež, ki ga je imel pred 13 leti, preden so zahodne države uvedle sankcije.

Po mnenju analitikov bi te izjave lahko razumeli kot opozorilo, da Iran ne bo pristal na dogovor o zniževanju proizvodnje. Podobno so v minulih tednih že nakazovali predstavniki Savdske Arabije.

Cene nižje tudi zaradi napovedi Američanov

Na padec cen nafte vpliva tudi močnejši dolar, saj v primeru rasti vrednosti dolarja nafta postane dražja za kupce v drugih valutah. Dolar raste po petkovem nagovoru prve dame ameriške centralne banke Federal Reserve Janet Yellen, ki je dejala, da bi lahko še letos zvišali obrestne mere.

Zahodnoteksaška nafta z dobavo v oktobru se je pocenila za 53 centov oz. 1,11 odstotka na 47,11 dolarja za 159-litrski sod, medtem ko so oktobrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent, za katere je treba odšteti 49,40 dolarja, cenejše za 52 centov oz. 1,04 odstotka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • marialorca 18:46 29.avgust 2016.

    "Odlična poteza" odgovornih .... 23 000 prvošolcev, ki jih starši MORAJO spremljati v šolo (seveda jih vozijo namesto, da bi jih učili varnih poti) .... Bo kar nekaj bencina pokurjenega na račun varne poti v šolo ..... Imam pa srečo, ...prikaži več da je dedi upokojen, da bo z našo prvošolko pešaćil v prvi razred in domov....bomo junija v ta namen odojka pekli (babi redi pujčeke).

  • Avatar Leon
    Leon 18:43 29.avgust 2016.

    Delničarji Petrola pa veselo pozdravljajo dosežek vlade ! Ob kolonah je poraba goriva večja,kar pomeni tudi več tankajo !

  • Papaja Popi 18:09 29.avgust 2016.

    blueoneKer smo ovce !