Avto
28 ogledov

Nove kazni za premožnejše kršitelje zakona

Žurnal24 main
Ljudje, ki v Nemčiji kršijo zakon, se bodo morali kmalu zanašati na javna prevozna sredstva ali lastne noge.

V Berlinu načrtujejo nov zakon, ki bo kršilcem zakona, še posebej tistim premožnejšim, začasno odvzel vozniško dovoljenje, poroča portal Deutsche Welle.

Nemški pravosodni minister Heiko Mass bo po lastnih navedbah osnutek zakona, ki predvideva suspenz vozniškega dovoljenja za kršilce zakona, predložil do konca leta. Kot je ob tem pojasnil, obstajajo primeri, predvsem ko gre za premožne kršilce, ko globa nima učinka.

"A začasna ukinitev vozniškega dovoljenja bi imela občutne posledice," je dejal v pogovoru za sobotno izdajo časnika Spiegel. Kot je dodal, bi sodišča o takšni kazni odločala od primera do primera.

Za odrasle in mladoletne enako 

Načrti v zvezi s tovrstnim kaznovanjem so del koalicijske pogodbe nemške vlade, ki jo poleg krščanskih demokratov kanclerke Angele Merkel sestavljajo še socialdemokrati. "Kot alternativno kazen zaporu v primeru ljudi, ki jim globa na predstavlja kakega občutnega udarca, bomo uvedli začasno ukinitev vozniškega dovoljenja. To bo samostojna kazen v zakonodaji za odrasle in mladoletne," piše v koalicijski pogodbi.

Mass je za Spiegel razkril tudi, da namerava dopustiti uporabo kamer na nekaterih nemških sodiščih. "Želimo dovoliti kamere, a le na najvišjih zveznih sodiščih in le za izrek kazni," je povedal. Prav tako bo po lastnih navedbah predlagal "avdio-vizualno dokumentiranje celotnega sojenja v primerih zgodovinskega pomena".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • mph 15:41 08.avgust 2016.

    Toliko bolj, ker mu je verjetno tata kupil avtek in plačuje kazni.

  • izRODEk 06:42 08.avgust 2016.

    A bogatega, ki mesečno prejme preko 30.000 evrov bolj prizadane, če ga oglobiš s 300 evri ali s 30.000? Ker, če socialno ogroženemu vzameš 300 evrov, je to v najboljšem primeru 11,19€ več kot prejme za cel mesec preživetja na ...prikaži več robu.Če nekomu, ki vrsto let prejema take prejemke vzameš 30.000, je to celomesečni prejemek s tem, da ta bogati ima na računu še 100.000-če evrov in bo, za razliko od onega revnega, brez težav imel od česa živeti.Torej, če temu bogatemu napišeš kazen za 300 evrov, - kaj se bo od te kazni naučil? Kaj bomo imeli ostali udeleženci v prometu od njegove lekcije? Zakaj bo postal boljši voznik?Dej, ne seri, ko je jasno le to, da ti ni jasno nič v življenju...

  • Skippy 00:20 08.avgust 2016.

    A je bogataš, ki vozi 20 km/h čez omejitev, bolj nevaren kot revež? Ali zakaj bi plačal več? Za resne kršitelje pa imamo kazenske točke - te bogataše prizadenejo popolnoma enako kot reveže.