Slovenija
28 ogledov

Nove liste v boj za evropske stolčke

Evropske volitve - Sanjska služba
1/16
Špela Mohorič
Državljanska akcija Sanjska služba in društvo Verjamem so vložili kandidatne liste.

Državljanska akcija Sanjska služba je zbrala 3100 podpisov. Kandidate so javno izžrbeali 13. aprila med tistimi, ki so se prijavili prek Facebooka. Na listi, katere nosilec je Uroš Uršič, je osem kandidatov. Poleg nosilca še David Breskvar, Barbara Ložar,Boštjan Novak, Ksenija Korenjak Kramar, Andreja Korade in Marko Korenjak.

Kot je poudaril Dare Troha iz omenjene akcije, je šest kandidatov višje ali visokošolsko izobraženih, en pa je študent. "So običajni ljudje, živijo isto življenje, kot ga živimo vsi, in se ubadajo z istimi težavami, kot vsi, ki živijo v naši državi," je dodal.

Doslej so za akcijo porabili nekaj več kot 1000 evrov, predvsem za zbiranje podpisov, saj so morali plačati tiste, ki so stali na stojnicah in te podpise zbirali. Tudi volilno kampanjo bodo izvajali z minimalnimi stroški. Načrtujejo, da bodo zbrali okoli 2000 evrov. Prepričani so, da bodo s temi sredstvi zagotovili prepoznavnost kandidatov na spletu in družbenih omrežjih.

Šoltes z nepoznanimi imeni

Igor Šoltes je na predstavitvi listi izpostavil evropsko zakonodajo in direktive, ki da jih Slovenija v svoj pravni red dostikrat prenaša nekritično. Poudaril je, da bi morala Slovenija bolj učinkovito črpati evropska sredstva. Dotaknil se je tudi programa in izpostavil trg dela, samooskrbo, preprečitev prodaje bistvene infrastrukture, upreti pa da se je treba tudi kakršnimkoli poskusom privatizacije naravnih virov.

Na volitvah računa na čim višjo volilno udeležbo in da bodo ljudje "verjeli v dobre stvari". Na njegovi listi so poleg njega kot nosilca še Katarina Košak, Boštjan Horvat, Mojca Blas, Iztok Prislan, Monja Režonja, Gregor Veličkov in Diana Ternav

Izteka se rok

Volivci, ki bodo na dan evropskih volitve 25. maja začasno v tujini, lahko še do polnoči DVK pošljejo zahtevo za glasovanje po pošti iz tujine ali za glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini. Pri volivcih, ki bodo zahtevali takšen način glasovanja, bo v volilnem imeniku označeno, na kakšen način glasujejo, zato na voliščih v Sloveniji ne bodo mogli glasovati.

Po pošti ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih lahko sicer poleg volivcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so v času volitev začasno v tujini, glasujejo tudi volivci s stalnim prebivališčem v tujini. Njim se za glasovanje ni treba posebej prijaviti, pač pa po pošti prejmejo volilno gradivo z glasovnico.

Volivci, ki stalno prebivajo v tujini, a še niso vpisani v stalno evidenco volilne pravice teh državljanov, pa lahko še danes podajo zahtevek za vpis v omenjeno evidenco.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.