Svet
53 ogledov

Nove podrobnosti ugrabitve Tomislava Salopeka

Ugrabljen Hrvat ISIS
Egiptovski mediji poročajo, da so v preiskavi izginotja Hrvata Tomislava Salopeka aretirali 38 islamistov. Poleg tega objavljajo še nove podrobnosti izginotja, med drugim tudi zahtevo za 30-milijonsko odkupnino.

Zahteva za odkupnino za ugrabljenega Hrvata Tomislava Salopeka naj bi bila poslana preko elektronske pošte, ki je bila poslala iz Libije, pišejo egiptovski mediji. Sklicujejo se na obveščevalne službe, ki so do tega podatka prišle na podlagi obsežne preiskave.  

Ugrabitelji naj bi od francoske družbe Compagnie Générale de Géophysique zahtevali 30 milijonov dolarjev. Pogovori o realizaciji odkupnine se niso nadaljevali, ker teroristi na elektronsko pošto, ki so jo poslali iz omenjene družbe, niso odgovarjali.

Pridržali tudi deset delavcev

Po ugrabitvi Salopeka so pristojni zaslišali 248 delavcev francoske družbe, deset delavcev so priprli. Poleg tega so v preiskavi ugrabitve Hrvata pridržali tudi 38 pripadnikov Islamske države, med njimi tudi odgovorne za uboj ameriškega naftnega strokovnjaka Williama Hendersona.

Uradni Egipt je medtem še vedno v precepu, ali bi objavili posnetke obglavljenja Salopeka, saj še vedno ne morejo z gotovostjo potrditi, da je truplo na posnetkih resnično njegovo.

Egiptovski predvsenik Abdel Fattah Al-Sisi je medtem varnostnim službam odredil nadaljevanje preiskave ugrabitve Hrvata, dokler ne najdejo njegovega trupla. Egipt preko svojih kanalov v Libiji tako skuša določiti lokacijo obglavljenja, saj naj bi se ta skoraj zagotovo zgodil na libijskem območju.

Po obglavljenju se je javno oglasila tudi ena izmed največjih sunitskih institucij na svetu Al-Azhar, ki je obsodila “satansko delo, ki nima nobene povezave s katerokoli vero”. Pripadnikom islamske skupnosti v Zagrebu in hrvaškemu narodu so poslali svoje sožalje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.