Slovenija
86 ogledov

Jasno, kdo bo moral kupovati vavčerje

Glasbena šola EPA
Kot dopolnilno delo se bodo po novem štele tudi inštrukcije, izvajanje glasbe ob zasebnih dogodkih in občasna šiviljska dela. Najvišji zaslužek pa bo z novim letom za tretjino manjši kot doslej.

Ministrstvo za delo je dober mesec pred začetkom veljave novih določb o dopolnilnem delu, le pripravilo pravilnik, s katerim določajo, kaj pod to sploh šteje. Poleg dosedanje pomoči v gospodinjstvu in njim podobnih del, nabiranja in prodaje gozdnih sadežev in zelišč ter drugih manjših del, so zdaj na seznamu tudi inštrukcije, izvajanje glasbe ob zasebnih dogodkih, občasna šiviljska in čevljarska dela in občasna pomoč pri oskrbi domačih živali.

Novost dopolnilnega dela je tudi uporaba vavčerjev, ki bodo obvezni od 1. januarja. Naročnik bo moral takrat za osebo, ki mu čisti stanovanje ali varuje otroke, vsak mesec kupiti vavčer za devet evrov, od česar bo šlo sedem evrov v pokojninsko blagajno, dva pa v zdravstveno. Vsak vavčer bo varuški, inštruktorju ali čistilki prinesel en dan pokojninske dobe. Če bo posameznik delal za več različnih naslovnikov, pa mu moral vsak kupiti po en vavčer.

Dovoljen tretjino manjši zaslužek

Do zdaj je veljalo, da posameznik z dopolnilnim delom lahko letno prisluži največ znesek letne minimalne letne plače v Sloveniji iz preteklega leta – letos to pomeni nekaj več kot 9.150 evrov, po novem pa bo ta dohodek nekoliko manjši. Omejen bo na višino treh povprečnih mesečnih neto plač v preteklem letu. V polletnem obdobju bi z izračunom za letošnje leto tako znašal največ 997,01 evra, torej v enem letu nekaj manj kot šest tisoč evrov. Kazen za prekoračen zaslužek je izbris iz evidence za javnopravne storitve (Ajpes), kjer bodo morali biti vsi, ki želeli dopolnilno delo opravljati tudi registrirani. Seznam vseh, ki bodo opravljali dopolnilno delo, bo javen.

Komentarjev 5
  • punca05 10:27 25.november 2014.

    plačaj, plačaj, plačaj....!!!

  • Mahi 08:46 25.november 2014.

    Ta umotvorni zmazek je delo ministrice Anje Kopač Mrak (spomnemo se je še, ko v poročilih ni natančno znala razložiti kaj sploh je delo na črno) in je to skropucalo skracala še pod vodstvom Alenke Bratušek. Cerar pa tako ali ...prikaži več tako v 3 mesecih vladanja še ni naredil nič temveč mečka z Janšo, potem mečka z ministrom za gospodarstvo in seveda ne smempo pozabiti - globoko razmišlja.....

  • Lavdan 11:10 24.november 2014.

    Vse skupaj je ena komplicirana bedarija. Kdor bo delal naj se prijavi. Dvajset evrov na dan je neobdavčenih, za več je davek trideset procentov in naj dela kdor hoče.