Slovenija
24 ogledov

Julija dražje cigarete

Britanski protikadilski lobij se zavzema za cigarete v enotni in enobarvni embal Žurnal24 main
S 1. julijem se bodo podražile cigarete. V pol leta nato še dve podražitvi.

Državni zbor je sprejel novelo zakona o trošarinah, s katero se bo pospešilo načrtovano zvišanje trošarin za cigarete. Namesto oktobra se bodo podražile že 1. julija, in sicer bodo trošarine po novem znašale 90 evrov za tisoč kosov.

"S tem želimo še pred turistično sezono, ko je prodaja največja, pridobiti dodatna proračunska sredstva," je še pred sprejetjem novele povedal finančni minister Janez Šušteršič. Predlog novele zakona o trošarinah poleg tega predvideva nadaljnje postopno zviševanje trošarine, in sicer na 94 evrov za tisoč cigaret s 1. oktobrom ter na 97 evrov s 1. januarjem 2013.

Ne nasprotuje nobena poslanska skupina

V nobeni poslanski skupini predlogu noveli zakona niso nasprotovali, so pa bili do zvišanja specifične trošarine zadržani v SD. To bo namreč porušilo razmerje med cigaretami nižjega in višjega cenovnega razreda, je dejala Andreja Črnak Meglič (SD) in ugotovila, da se bodo bolj podražile cenejše cigarete, manj pa dražje, ki jih kupujejo kadilci z višjimi dohodki.

"Poleg dodatnih sredstev za državni proračun predlagana rešitev zagotavlja tudi višjo raven varovanja človekovega zdravja," se je z zvišanjem trošarin strinjal Janez Ribič (SLS).

Komentarjev 1
  • 1111 22:35 15.junij 2012.

    ...kaj lahko pričakuješ od takega gnoja v vladi???