Avto
252 ogledov

Novi citröen C3 ima prikupni videz in posebno kamero

Citroën C3
1/11
Citroën
Novi citroën C3 je malce pred napovedano premiero že razkril svoje vidne čare. Zunanjost se zelo navezuje na hvaljeno podobo modela C4 cactus.

Novi citroën C3 ima visok nos s tremi nivoji svetil, pri čemer so najvišja zelo ozka in poravnana z visoko nasajeno oznako na sredini motornega pokrova. Fotografije nakazujejo velik poudarek na večbarvnosti karoserije, pri čemer zelo pomembno vlogo odigra vratna zaščita oziroma airbumps, podobno kot pri C4 cactus. Zadnji del pa kot da je navdih iskal v aktualnem DS3, vključno z videzom lebdeče strehe. 

Avto je postavljen na isto arhitekturo PF1, na katero je bil postavljen že predhodnik, hkrati jo uporabljata tudi peugeot 208 in C4 cactus. Skupaj naj bi bilo barv zunanjosti devet, še tri pa so rezervirane za streho. Prtljažnik ima spodobnih "skoraj" 300 litrov, cel avto pa v dolžino meri 3,99 metra. Po pričakovanjih za pogon skrbijo trivaljni bencinarji in štirivaljnih dizli. 

Znotraj je stikal le malo, voznik ali voznica bosta večino opravila z dotikanjem 7-palčnega zaslona. Tudi sicer je za navdih očitno služil omenjeni cactus, celo pri držalih za vrata. Znotraj so možne štiri različne barnve kombinacije. 

Med pionirske rešitve sodi opcijska kamera ConnectedCam z dvema megapiksloma ločljiosti, ki bo izpod vetrobrana omogočala fotografiranje ali snemanje dogajanja na cesti ter deljenje teh vsebin z znanci prek socialnih omrežij. V primeru nesreče pa bo kamera avtomatsko posnela okoliščine in sicer 30 sekund pred trkom in minuto po njem. Iz zapisanega gre sklepati, da kamera pravzaprav ves čas snema dogajanje na cesti.

Avto bo imel med drugim opozorilnik nenamerne menjave voznega pasu in nadzor mrtvega kota, vzvratno kamero in opozorilo na nezbranost, očitno pa bo brez samodejnega zaviranja. S predstavitvijo C3 so pri Citroënu kar pohiteli, saj ga bodo publiki javno predstavili na septembrskem pariškem avtosalonu, šele nato bo sledilo postopno lansiranje na trgih, kjer se bo zoperstavil ford fiesti, renault cliu, mazdi2, peugeotu 208 in drugim.

V prihodnjem letu in pol naj bi družina C3 dobila še novega enoprostorca in malega suva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar skeptik
    skeptik 09:13 29.junij 2016.

    "... visoko nasajenim logotom...".Logotipom ali logom, vsekakor ne logotom.