Slovenija > Komentarji in kolumne
14 ogledov

Novi junaki ne izbrišejo vojne

Kdo se boji revizije postopkov dodeljevanja statusa veteranov osamosvojitvene vojne?

Tjaša Pureber | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
Prav neverjetno je, kaj vse je politikom z izgovorom krpanja proračuna uspelo stlačiti v zakon za uravnoteženje javnih financ, ki ga je lani sprejela Janševa vlada. Hkrati s precejšnjim posegom v pravice veteranov so ukinili preverjanje postopkov dodeljevanja njihovih statusov. Te revizije res nekaj stanejo. A ne toliko, da bi rešili javnofinančno luknjo. Je pa bil z njihovo ukinitvijo odvzet instrument preverjanja, ali so ljudje do statusa upravičeni. Tako dvom pade na vse.

Posledice

Čeprav je zaradi razsežnosti vojne pa tudi ugodnosti, ki jih imajo hrvaški veterani, situaciji težko primerjati, ni zanemarljivo, da tam teče postopek zaradi suma goljufije proti več kot 1.200 veteranom. Pred moralističnimi sodbami o izkoriščevalcih socialnih transferjev je treba pomisliti na vse slabše gospodarske razmere. V Sloveniji gre sicer za drugo zgodbo. Procesi okoli osamosvojitvene vojne in izbris, ki ji je sledil, so neločljivo povezani z utrjevanjem narodne pripadnosti in posledičnega izključevanja. Uradna zgodovina riše le junaške zgodbe, dvom ni dovoljen. A vojna niso le zmage, ampak tudi smrt, bolečina in solze. Z novimi veterani teh ne bodo izbrisali. Marsikdo statusa, čeprav je bil udeležen v spopadih, noče ravno iz protesta proti vojni. Ali pa jih niso dolgo uredili zaradi bolečih spominov, na katere jih ni nihče pripravil, pozneje pa se z njimi tudi ni ukvarjal. Morda bi morala država bolj kot o tem, kje bo našla nove junake, misliti na to, kako bo pomagala pri kolektivnem spopadanju s posledicami vojne in tranzicije, ki pod površjem režejo tudi po 20 letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.