Avto
45 ogledov

Kia rio frontalno nad B tekmece

Kia rio
1/5
Kia
Kia rio nove generacije je nared za uradni naskok na VW pola, ford fiesto, škodo fabio, renault clia in ostale.

Novi kia rio četrte generacije je pokazal svojo podobo pred uradno premiero na salonu v Parizu. Videz deluje znano, saj rio ni zganjal revolucije v primerjavi s predhodnikom, je pa vseeno stopil korak naprej s časom, zato je na njem več ostrih detajlov in mehkih prehodov. "Tigrova usta" oziroma motorna maska je postala zelo ozka in tudi krajša, podpis LED dnevnih svetil sveti v obliki črke U, zadnji LED podpis pa je v obliki hokejke. 

Natančne meritve bi pokazale, da je rio postal nekoliko daljši, širši in nižji, še en pokazatelj trenutnega trenda, ko se skušajo klasične B-kombilimuzine, dolžine okoli štirih metrov, s temi "športnimi" atributi jasno zoperstaviti jurišu križancev oziroma napraviti prostor za skrižane sorodnike.

Tudi malenkost daljša medosna razdalja govori v prid prostornejši notranjosti, ki je povrh vsega lahko sila moderna zaradi "lebdeče" konzole z zaslonom na dotik, nasajenem na sredino armaturne plošče. A ta lastnost bo bržkone na voljo le za bolje opremljene riote. Pričakujemo lahko tudi zelo dobro zasnovo z asistenčnimi sistemi, prve fotografije pa dajejo vedeti, da bo imel rio celo radarski tempomat, kar je velika redkost v tem segmentu.

Glede motorjev bo potrebno še nekoliko počakati na uradno predstavitev, predstavljati pa si je mogoče, da bodo uporabili sodobne motorje iz palete Hyundai-Kia, torej tudi trivaljne turbo bencinarje.

Novi kia rio uporablja isto platformo kot sorodni hyundai i20, na tej osnovi bo osnovan tudi križanec B-segmenta, ki ga neuradno napovedujejo za prihodnje leto. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Rdečivrag 17:37 01.september 2016.

    Še vedno z dvakrat daljšo garancijo od vseh ostalih. Tudi če ga ne bi prenovili, bi Rio verjetno ostal best buy po marsikateri plati.