Slovenija
796 ogledov

Delo prodano, novi lastnik je FMR

Ljubljana 30.05.11, Stavba Delo, casopis, Medij, foto: Benjamin Kovac Žurnal24 main
Časopisna družba Delo, d. d., je dobila novega lastnika. To je podjetje FMR, ki je med drugim lastnik idrijskega Kolektorja. Za celotno podjetje so odšteli 7,3 milijona evra.

Tako prodajalec Dela - Pivovarna Laško - kot tudi novi lastnik časopisne družbe idrijsko podjetje FMR Financiranje in upravljanje naložb danes ne odgovarjata na vprašanja. Sporočili so le, da kupnina znaša 7,3 milijona evrov. Prodaja pa bo zaključena, ko bodo izpolnjeni vsi odložni pogoji s strani prodajalca in kupca, predvidoma v naslednjih mesecih.

Novi lastniki za neodvisno novinarstvo, a tudi dobičkonosnost

Tako tudi ni jasno, kakšni so strateški načrti FMR, za katerim stoji Stojan Petrič. Iz podjetja FMR pa so v izjavi za javnost sporočili, da bodo prihodnji teden organizirali novinarsko konferenco v Idriji. Zapisali so še, da se zavedajo, da ima Delo posebno vlogo v slovenskem medijskem prostoru, ki ga kreira z vsebinami v svojih edicijah, in je na tem področju predvsem odgovorno svojim bralcem.

A ob tem na FMR poudarjajo, da sočasno, kot lastniki družbe, pričakujejo od uprave Dela dobičkonosno poslovanje, kar je tudi eden izmed pomembnejših razlogov za nakup Dela.

Uprava Dela: Gre za strateškega in dolgoročnega lastnika

Predsednica uprave Dela Irma Gubanec je za Žurnal24 povedala, da so novi lastnik prepoznali vrednost družbe in možnost za njen nadaljnji razvoj: "Mislim, da gre za strateškega in dolgoročnega lastnika." Gubančeva je še povedala, da so novi lastniki pregledali podatke, poslovanje preteklih let in strategije za prihodnja leta. "Očitno so našli tudi nek poslovni interes," je še dodala. Na vprašanje, kaj pričakuje od lastnika, ki se do zdaj še ni ukvarjal z mediji, pa ni odgovorila.

Izvršni odbor Aktiva novinarjev Dela pa je na spletni strani zapisal, da aktiv ni bil vključen v proces prodaje časopisne družbe Delo, zato ne pozna pogojev, pod katerimi se je izvršila."Od novega lastnika pričakujemo, da se bo vedel kot odgovorni lastnik, da bo vlagal v razvoj novih produktov, ter da bo zmogel in gradil na temeljih, ki jih je skozi več kot 55-letno zgodovino postavilo Delo," so še navedli novinarji Dela.

Dražba brez izjav

prodaja Delo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za Delo se je danes opoldne na sedežu Pivovarne Union v Ljubljani potegovala še mariborska družba Pronet, s katerimi je prišel tudi nekdanji predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič. Vsi prisotni so vstopili brez izjav, po eni uri pa so pogajanja zapustili predstavniki Pronet s Kovačičem na čelu.

S prodajo Dela je Skupina Laško izpolnila še zadnjo zavezo bankam upnicam, ki so jo podpisali konec aprila 2014. Pred tem so prodali deleže že v družbah Mercator, Radenska, Birra Peja in Večer. Laščani so prodajo Dela uradno napovedali že leta 2010, a kupca vse doslej niso našli.

prodaja Delo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kdo je novi lastnik Dela?

Idrijsko podjetje FMR Financiranje in upravljanje naložb je bilo ustanovljeno pred 25 leti, kot pravijo sami, pa se ukvarjajo z dejavnostjo holdingov oziroma ustanavljanjem, upravljanjem in financiranjem hčerinskih družb. Ukvarja pa se še z naložbami v različne oblike dolgoročnih in kratkoročnih finančnih naložb ter z naložbami v nepremičnine in z oddajanjem lastnih nepremičnin v najem.

FMR, za katerim stoji Stojan Petrič, zdaj upokojeni dolgoletni predsednik uprave koncerna Kolektor, je med drugim tudi lastnik visokotehnološkega podjetja Kolektorja, Ascom in FMR-Media.

Komentarjev 3