Slovenija
22 ogledov

Novi list: Vse mineva, Janša ostaja

slovenija 11.05.13, Janez Jansa, 10 kongres SDS, SDS, kongres, Celje, foto: Anze Anže Petkovšek
Dva največja simbola slovenske politične korupcije in netransparentnosti, Janez Janša in Zoran Janković, še nista niti pomislila na politično upokojitev, danes piše hrvaški Novi list. Poudarja, da je prav sistemska korupcija eden od glavnih razlogov, zakaj je nekoč uspešna in vzorna tranzicijska država na kolenih.

Reški časnik ugotavlja, da je bil Janez Janša na celjskem kongresu SDS sedmič zapored izvoljen za predsednika stranke po "severnokorejskem receptu" – z 98 odstotki glasov ter znova brez enega samega protikandidata.

Na ta način je Janša začel svoje tretje politično desetletje in se pokazal kot vodja z najdaljšim stažem ne le v Sloveniji, temveč tudi širše v regiji, ocenjuje komentator.

Navaja, da je Janša tudi v Celju nadaljeval oster boj proti silam kontinuitete, ki po njegovem mnenju nepremišljeno ropajo in zadolžujejo državo, da bi ohranili svoje monopole in privilegije iz komunističnih časov. V tem vidi razloge tako za krizo v državi kot za padec njegove vlade.

Politiku takšnega profila je vedno lažje poiskati krivca kot priznati lastne napake, saj je bilo pred padcem njegove vlade objavljeno poročilo protikorupcijske komisije, ki ga je tako kot Jankovića bremenilo kršitve protikorupcijske zakonodaje.

Medtem ko se je Janković iz pragmatičnih razlogov odpovedal položaju predsednika PS, čeprav ni zapustil strankarskih predsedniških ambicij, je Janša svoj položaj v SDS dodatno zabetoniral. Odpovedal se je tudi poslanskemu mandatu, da bi lažje vodil stranko in se pripravljal za vrnitev na oblast, sklene komentator.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 15:18 02.junij 2013.

    Samo cepci , ki mislijo , da so tudi nam potrebne mesije, kot je njim Krivousti , lahko dajejo in pišejo članke, pod takimi kretenskimi naslovi !

  • privat 12:38 27.maj 2013.

    kdo pa bi jih primerjal..škoda časa.Ta dva sta že zgodovina ,samo ona še ne vesta!

  • zefacveta 13:40 14.maj 2013.

    Ne more se Janković primerjati z Janšo