Šport
20 ogledov

Novi poskočni konjiček je seksi

Pred začetkom prvih testiranj v novi sezoni moštva formule 1 hitijo s predstavitvami novih dirkalnikov. Danes so bolid za sezono 2015 razkrili pri Ferrariju in Sauberju.

Novinec v italijanskem moštvu Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen bosta skušala slabo lansko sezono popraviti z bolidom SF15-T. Ferrari je sezono 2014 namreč končal brez ene same zmage v svetovnem prvenstvu, kar se je legendarni italijanski dirkaški ekipi zgodilo prvič po letu 1993. Zdaj v Maranellu upajo, da bodo na krilih novinca v ekipi, štirikratnega svetovnega prvaka Vettla, zajeli nov veter, temelj pa naj bi bil tudi nov, estetsko dovršen dirkalnik.

"Lani smo imeli nesprejemljivo slabo sezono. Prizadevamo si, da bi vse, kar je bilo narobe z lanskim dirkalnikom, popravili z letošnjim," je novo sezono napovedal tehnični direktor ekipe James Allison.

Vettel in Räikkönen, Finec je bil leta 2007 zadnji svetovni prvak s Ferrarijem, se bosta podala v lov za lani skoraj nepremagljivim Mercedesom. Vettel, po štirih naslovih z Red Bullom je lani krono najboljšega predal Lewisu Hamiltonu, pri Ferrariju začenja povsem na novo. "Zadovoljni bi bili že z eno zmago, želimo pa si seveda še več. A moramo biti realistični, veliko je sprememb, veliko je novincev, tudi jaz sem šele dobro začel delati, tako da bomo potrebovali nekaj časa. Prepričan pa sem, da gremo v pravo smer," je ob spletni predstavitvi dirkalnika dejal Vettel.

V italijanski ekipi je poleg rezultatov pomembna tudi lepota: novi vodja moštva Maurizio Arrivabene je tako izrazil zadovoljstvo, da so lanski dirkalnik, ki je bil po njegovem mnenju grd, poslali v muzej. "Enzo Ferrari je nekoč dejal, da je najboljši avto tisti, ki zmaguje. Lani je bil naš dirkalnik grd in ni zmagoval. Letos o zmogljivostih še ne morem govoriti, vsekakor pa je bolid res seksi," je dejal Arrivabene. Ferrari seveda ostaja v klasični rdeči izvedbi, ima pa letošnji model nekaj več črnih poudarkov na boku in zadku.

Sauber v drugačnih barvah

Švicarsko moštvo formule 1 Sauber je za dan predstavitve novega dirkalnika za sezono 2015 izbralo isti dan kot Ferrari, ki je njegov dobavitelj motorjev. Novi Sauber C34 bo povsem nov vsaj po zunanji podobi, saj so se Švicarji odločili za novo barvno shemo, rumeno-modro.

Pri Sauberju je vse v znamenju novosti: ne le nova barvna kombinacija, pretežno morda z rumenimi poudarki, nova sta tudi voznika. V sezoni 2015 bosta za švicarsko ekipo vozila Šved Marcus Ericsson in Brazilec Felipe Nasr, ki v formulo 1 prihaja kot podprvak iz tekmovanja GP2. Pri Sauberju upajo, da bo novi dirkalnik vsaj za odtenek boljši od lanskega C33, s katerim prvič v zgodovini niso osvojili niti točke v SP.

"Za nami je zelo slabo leto. A to je že preteklost, osredotočiti pa se moramo na prihodnost. Nekaj smo se naučili in upamo, da se bomo letos borili za točke," je ob predstavitvi dejala vodja ekipe Monisha Kaltenborn.

"Ko sem bil lani testni vozniki Williamsa, sem že veliko izvedel o formuli 1. Zdaj sem v novi vlogi, se pa že veselim, da bom lahko Sauberju pomagal na poti z dna," pa je povedal novinec med dirkači formule 1 Nasr.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.