Slovenija
26 ogledov

Novi šef evropske komisije danes tudi z Bratuškovo

Alenka Bratušek EPA
Jean-Claude Juncker v Bruslju začenja pogovore s kandidati za evropske komisarje. Po neuradnih informacijah naj bi se sestal tudi slovensko premierko v odhodu.

Poziv na pogovor še ne pomeni, da je vse odločeno, a za zdaj je Bratuškova edina slovenska kandidatka, s katero se bo pogovoril, pojasnjujejo viri blizu Junckerju.

Šev nove Evropske komisije je dal že večkrat jasno vedeti, da želi v ekipi zadostno število žensk z močnim političnim profilom. Premierska izkušnja naj bi bila tako razlog, da je za pogovor izbral Bratuškovo. Prav tako je že večkrat nakazal, da si lahko ženske z močnim političnim ozadjem v njegovi ekipi obetajo podpredsedniške položaje in dobre portfelje.

Kateri resor bo kdo zasedel bo znano po koncu pogovorov

Resorje bo prihodnji predsednik komisije določil po pogovorih z vsemi kandidati. Razdelitev naj bi bila znana na sredini prihodnjega tedna.

Bratuškova je po izrednem vrhu Evropske unije v soboto v Bruslju ocenila, da bi bili za Slovenijo ustrezni resorji, kot so proračun, regionalna politika in promet. Juncker sicer seznama imen kandidatov še ni objavil, ker še čaka na predlog Belgije, ki se pričakuje v kratkem.

Po razdelitvi resorjev čakajo komisarske kandidate zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta, ki so predvidena od 22. do 30. septembra. Drugi krog zaslišanj, v primeru težav s posameznimi kandidati, je predviden od 13. do 15. oktobra.

Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi v paketu odločal na plenarnem zasedanju od 20. do 23. oktobra, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra.

Komentarjev 5
  • c1305166 13:31 02.september 2014.

    Na podlagi česa sklepaš, da je Fajonova "pogoltna do amena"?

  • jezero 12:25 02.september 2014.

    Kakšna pa je razlika med Bratuškovo in Fajonovo? Obe pogoltni do "amena", le da se Fajonova zna delati bolj "fino".

  • sivka 11:16 02.september 2014.

    ne se bat, saj ne bo dobila podpore v e. parlamentu in na koncu bo nam ostal le še Potočnik, ki se ga bomo spominjali le po tem da ni nič naredil za slo