Avto
653 ogledov

Novim golfom pušča voda

Volkswagen golf GTI Volkswagen
Ugledni Auto Bild trdi, da ima novi Volkswagnov (VW) golf resno napako, zaradi katere v potniško kabino pušča voda. Prizadetih naj bi bilo ogromno vozil koncerna VW, pravijo pri reviji, medtem ko proizvajalec navaja bistveno manjšo številko.

Auto Bild je v tedenski izdaji prejšnjega tedna poročal, da ima najbolj prodajan evropski avtomobil in aktualni evropski ter svetovni avto leta volkswagen golf resno napako. Med svojim podaljšanim testom so novinarji namreč ugotovili, da v potniško kabino pri sovoznikovih nogah vdira odpadna voda iz klimatske naprave. Krivda naj bi bila na strani napačno skonstruirane napeljave.

Auto Bild trdi, da je problem toliko resnejši, saj da so poleg golfov prizadeti audiji A3 in seat leoni, vse tri najnovejše generacije teh modelov si namreč delijo konstrukcijsko zasnovo platforme MQB. Skupno naj bi moralo tako v prihodnje na odpoklic kar 300 tisoč vozil.

Pri VW so poskušali za Reuters resnost navedb Auto Bilda precej zmanjšati. Kot so po uradni poti sporočili, se zavedajo določnih težav z drenažo vode in že poskušajo najti razloge. Je pa predstavnik za odnose z javnostmi zatrjeval, da nikakor ne gre za množično napako, saj so doslej identificirali le 46 golfov z napačno oziroma pomanjkljivo napeljavo. Prav tako po vedenju VW bratska modela Audija in Seata nista prizadeta.

Zasnova MQB ni le blagoslov

Analitiki opozarjajo, da VW resda veliko privarčuje s tem, ko ogromno enakih delov vgrajuje v različne modele, a hkrati je prav to lahko tudi šibkost, če se zgodijo taki primeri. Med drugim je to zadnja leta zaradi številnih odpoklicev spoznala tudi velika tekmica Toyota. Ali bo napaka na golfu res omejena na ozek krog vozil ali pa bo potreben konkreten odpoklic, bo verjetno kmalu znano.

Komentarjev 3
  • Bizgec 09:58 10.september 2013.

    Ja... mora bit, ob taki ceni, a ne? :D

  • milek 08:13 10.september 2013.

    VW je vendarle Das Auto, zmaguje na vseh nemških, slovenskih avtomobislkih testih. Pa svetovni avto leta in ne vem kaj. Pa je res toliko boljši od konkurence?

  • Rdečivrag 08:07 10.september 2013.

    Odziv VW je pričakovan in zopet lažniv. Pri tem uporabljajo vedno enak koncept, kar se dogaja v enaki meri za njihove TSI motorje, pogone z verigo in DSG menjalnike, ki so sicer tehnično izjemni,a preveč pokvarljivi. Sedaj pa še bazenčki ...prikaži več za kopanje pri voznikovih nogah. O vpoklicu pa ponovno nič. Morda ne bi bilo slabo, ko že teče beseda o kakovosti in napakah testnih avtomobilov, da si fantje iz Volkswagna preberejo v AutoBildu test kakšne Kie Venge, s katero so prevozili 100.000 kilometrov. Čudno, da ni bilo tam nobene zarote. In to v nemški reviji!