Svet
14 ogledov

Novinarji BBC v bran kolegom

BBC EPA
Novinarji britanskega BBC zaradi zmanjševanja števila zaposlenih stavkajo.

Nacionalni novinarski sindikat (NUJ) se je za stavko odločil, ker se z upravo niso mogli dogovoriti o prerazporeditvi 30 zaposlenih, ki jim grozi prisilna prekinitev delavnega razmerja.

Medijska korporacija bo v okviru programa Kakovost na prvem mestu v petih letih ukinila dva tisoč delovnih mest. Večinoma gre za mehko odpuščanje, kar pomeni, da tiste, ki bodo šli v pokoj, ne bodo namestili z novimi. Prav tako pa ne bodo nikogar na novo zaposlovali.

Kot pravi sindikat, je spornih 30 prekinitev delovnega razmerja, ki zadevajo predvsem dopisništva. "Člani sindikata se bojujejo za službe in kakovostno novinarstvo BBC," je sporočila generalna sekretarka NUJ Michelle Stanistreet in dodala: "Odločitve vodstva BBC so jih ujezile in razočarale. Gre za odločitve, ki novinarje mečejo iz služb in ogrožajo kakovostno novinarstvo." Stanistreetova je tudi poudarila, da menedžerji javni denar zapravljajo na "nepotrebnih krajšanjih in žrtvujejo življenja izkušenih in talentiranih novinarjev ter obenem promovirajo službe zunaj korporacije", namesto da bi se ukvarjali s prerazporeditvijo delavcev.

Vodstvo BBC pa je sporočilo, da stavko obžalujejo, četudi razumejo, da odpuščanja predstavljajo težak položaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.