Šport
15 ogledov

Novinarji Guardiana ostali brez viz

Baku olimpijska vas EPA
Oblasti v Bakuju so več novinarjem in delavcem humanitarnih organizacij prepovedali vstop v državo. Avtoritarni voditelj Azerbajdžana Ilham Aliyev se tako želi izogniti negativnim novicam.

Owen Gibson, glavni poročevalec na področju športa za angleški časopis Guardian, bo današnjo slavnostno otvoritev Evropskih iger v Bakuju spremljal iz Londona. Oblasti v Bakuju so mu namreč prepovedali vstop v državo. Za akreditacijo je novinar zaprosil že januarja, odgovora pa nikoli ni dobil. "Čeprav smo že rezervirali polet in so nam ogranizatorji potrdili nastanitev v medijski vasi, sedaj ne bomo mogli spremljati iger s prizorišča,“ so zapisali na spletni strani Guardiana.

Nevladna organizacija Human Rights Watch je že med pripravami na igre kritizitala izbiro prizorišča. Po ocenah organizacije je v azerbajdžanskih zaporih zaprtih okoli sto političnih zapornikov, dobra polovica je novinarjev in delavcev humanitarnih organizacij, ki jih pridržujejo brez obtožnice.

"Evropske igre bodo postale zgodovinsko pomebne iz napačnih razlogov,“ opozarja Rachel Denber, namestnica direktorja Human Rights Watch v Evropi in Centralni Aziji. "Evropski olimpijskih komite ni izpolnil svoje dolžnosti do novinarjev in aktivistov, ki so zaprti. Upali smo, da se bo EOK zavzel za olimpijske vrednote. Razočarali so nas,“ nadaljuje Denberjeva.

Evropski olimpijski komite je medtem medijem posredoval sporočilo, v katerem se kaže zaskrbljen nad izključitvijo nekaterih novinarjev, a se ne bodo vmešavali v zadeve suverene države. Zapisali so, da to ni njihova naloga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.