Slovenija
33 ogledov

Novo službo je dobil v Združenih narodih

Janez Potočnik (Foto: Bobo) Žurnal24 main
Nekdanji slovenski evropski komisar je konec prejšnjega tedna postal eden od vodij mednarodnega foruma za upravljanje z viri, ki deluje v okviru programa Organizacije združenih narodov za okolje.

Janez Potočnik – v zadnjem mandatu je na Evropski komisiji vodil resor za okolje – bo pomagal upravljati z enim najuglednejših znanstvenih in strokovnih forumov na področju upravljanja z naravnimi viri.

Achim Steriner iz generalnega sekretariata Združenih narodov in izvršni direktor programa Organizacije združenih narodov za okolje (UNEP) je dejal: "Z velikim zadovoljstvom sprejemamo medse Janeza Potočnika, ki s seboj prinaša veliko znanja in izkušenj. Kot evropski komisar je skrbel za politiko ohranjanja naravne dediščine in se hkrati zazvzemal za spodbujanje rasti. Po njegovi zaslugi pa je bilo okolje v Evropki uniji doslej vedno del politične agende. Pod njegovim vodstvom se bo forum še naprej razvijam in zagotavljal politiki najboljšo znanstveno podporo, da se zavselej ekonomsko rast  poveže s trajnostno uporabo naravnih virov."

Skrbel bo za politike upravljanja z naravnimi viri

Pri UNEP so mednarodni forum za upravljanje z viri (IRP) ustanovil pred sedmimi leti, da bi stroko in javnost ozaveščali o problematiki upravljanja z naravnimi viri.

V forumu sedijo ugledni znanstveniki in politiki, predstavniki civilne družbe, industrije in mednarodnih organizacij razvitih držav ter držav v razvoju z bogatimi izkušnjami s tega področja. Njihova poročila razkrivajo zadnja znanstvena, tehnična in socio-ekonomska dognjanja s področja upravljanja z viri, ta pa predstavljajo osnovo za delovanje politike in industrije. Pri IRP torej poskušajo ljudi odvrniti od nepotrebne potrošnje, proizvanjanja odpadkov ter jih usmeriti v bolj trajnostno prihodnost.

Potočnik bo v IRP nasledil uglednega profesorja Ernsta Ulricha von Weizsäckerja. 

Komentarjev 8
  • Acolyte 21:40 11.november 2014.

    Čestitke.

  • KLOBO 12:20 11.november 2014.

    ""pa razumi, kdor more !!!!!!!!!!!""" Po eni strani je za razumet v tej smeri, da vsaj neke večje škode SLO ni delal, vsi drugi od Bratuške, Pahorja, so napravili škode za SLO, ki se meri v Miljardah eur !!

  • daredevil 10:08 11.november 2014.

    Ta tip kot komisar ni imel niti enega argumenta proti privatizaciji vode, toliko je delal v interesu celotne EU.