Slovenija > Črna kronika
108 ogledov

En teden, dva ropa, pet mrtvih

streljanje Maribor
1/31
Fotosmedia
Po dolg s pištolo. Delovodja iz obupa ustrelil šefa, ki mu že več mesecev ni plačal. Dolgovi. Psihologi napovedujejo več nasilnih obračunov, policija pa vztraja, da kljub krizi ni razlogov za strah.

"To je bilo mogoče pričakovati, ker so ljudje obupani in ne vidijo več nobenega izhoda," Igor Areh, psiholog in profesor na fakulteti za varnostne vede, komentira dvojni umor. Domnevno zaradi večmesečnega neplačevanja delavcev sta sredi Maribora tragično umrla direktor gradbenega podjetja in njegov sin.

Triinpetdesetletni slovenski državljan M. Č., ki je že nekaj let delal kot delovodja v podjetju Fossor, naj ne bi več zdržal osebne stiske, po umoru pa si je sodil sam. Po nekaterih informacijah naj bi bil sicer v zadnjem času daljše obdobje na bolniškem dopustu. "Delavci, ki k nam prihajajo iz tujine, pričakujejo, da bodo imeli redne prihodke, potem pa tega ni. Ne znajdejo se, dolgovi pa se kopičijo. V razmerah, v katerih smo, dogodek v Mariboru ni nobeno presenečenje," komentira psiholog Peter Umek.

Prišel po svoj denar

Strelec naj bi od šefa zahteval, da mu plača dolgove, ta pa naj bi mu že pred časom ponujal, da mu bo dolg namesto z denarjem poplačal z enim od svojih vozil. Zaradi tega naj bi se včeraj tudi dokončno sprla. Delovodja naj ne bi pristal na ponudbo, ker da "z avtomobilom ne more kupiti hrane", pravijo sodelavci strelca. Psihologi dvomijo, da bi umor šefa skrbno načrtoval. "V nekem trenutku sta bila obup in stiska zelo huda, orožje je bilo očitno v bližini. Po nekaj mesecih stresa in stiske se lahko zgodi, da se človek tako odzove," dodaja Areh.

Več obračunov

Psihologi sicer napovedujejo, da se bodo podobna dejanja iz obupa v prihodnje še dogajala, ker ljudje vse pogosteje v nasilnih obračunih vidijo edini izhod iz težav. "Tako dejanje lahko sproži niz podobnih dogodkov. Nobeno presenečenje ne bo, če bo takih obračunov vse več, sploh pri delavcih, ki nimajo več nobenega upanja," napoveduje Umek.

Črn teden

V sredo dopoldne je neznanec oropal poslovalnico Deželne banke v Velenju, popoldne je sledil strelski obračun v Mariboru, v katerem je bilo ranjenih več ljudi, domnevno preprodajalcev droge. Že v torek zvečer so na obrobju Ljubljane neznanci ustavili in oropali vozilo za prevoz poštnih pošiljk ter v središču mesta zažgali vozilo, s katerim naj bi zbežali po ropu. V Gradinu pa je 57-letni moški s puško ustrelil svojega 61-letnega brata, nato pa sodil še sebi.

 Kljub temu na policiji zagotavljajo, da dogodki zadnjega tedna ne dokazujejo slabše varnosti v državi, niti niso prispevali k poslabšanju varnostne situacije. "Zadnji primeri so v veliki meri povezani s krizo v družbi, socialnimi stiskami in konflikti v ožjih družbenih skupinah. Šlo je za konflikte med znanimi ljudmi, za katere se na zunaj ni kazalo, da bi se lahko končali z najhujšimi posledicami. Slovenija je ena od najvarnejših držav v svetovnem merilu in ni razlogov za splošno zaskrbljenost," poudarjajo na policiji. V prvih šestih mesecih letos je policija v Ljubljani obravnavala največ kaznivih dejanj zoper premoženje, denimo ropov in tatvin, v primerjavi z enakim obdobjem zadnjih treh let. Hkrati pa je obravnavala najmanj umorov in ubojev doslej v primerljivem obdobju.