Svet
68 ogledov

Novo Zelandijo je prizadel nov potres

Potres v Novi Zelandiji
1/13
EPA
Novo Zelandijo je ob 13. 45 po lokalnem (ob 1.45 po srednjeevropskem) času prizadel nov potres z magnitudo 6,3, potem ko sta v potresu, ki je otok stresel včeraj umrli dve osebi, število žrtev pa bi lahko še naraslo.

Center potresa s plitvim žariščem kakih deset kilometrov pod površjem je bil 120 kilometrov severovzhodno od Christchurcha in je povzročil predvsem veliko gmotno škodo. Oblasti so izdale opozorilo zaradi nevarnosti pred cunamiji in preselile prebivalce najbolj ogroženih področij na vzhodni obali. Preselili so se tudi prebivalci v okolici reke Clarence, saj so se ob reki sprožili številni plazovi. Novozelandski premier John Key je ocenil, da bo za odpravo posledic potresa potrebnih več milijard dolarjev.

Isto območje je potres stresel že včeraj, dve minuti čez polnoč po lokalnem (ob 12.02 po srednjeevropskem) času. Žarišče potresa z magnitudo 7,8 je bilo kakih 90 kilometrov severno od mesta Christchurch na globini okoli 20 kilometrov. Potres, ki mu je sledilo več popotresnih sunkov, z najmočnejšim zadnjim, so čutili po vsej državi. 

Poškodovane so številne hiše in druge zgradbe, močno pa je otežen tudi promet. Ceste so poškodovane, vlaki in trajekti stojijo. Po vsej državi je prekinjena oskrba z električno energijo, telefonsko omrežje ne deluje. Mnogi so v strahu pred novimi popotresnimi sunki noč preživeli na prostem. 

Na leto do 1500 potresov

Mesto Christchurch je bilo zaradi potresa leta 2011 skoraj povsem uničeno. Tedaj je umrlo 185 ljudi, stavbe so bile porušene ali močno poškodovani. 

Nova Zelandija leži na meji avstralske in tihomorske tektonske plošče, na t. i. ognjenem obroču, ki velja za potresno nevarno območje. Na celotnem območju letno zabeležijo do 15 tisoč potresov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara 09:49 16.november 2016.

    Sreča za kravce.. so se kar znajdle.. .-)