Slovenija
57 ogledov

Vsi so ravnali ustrezno, bolnica pa čakala na prevoz in umrla

rešilec Saša Despot
Bolnica iz Straže pri Novem mestu je umrla zaradi sepse, po klicu na številko 112 je na prevoz v bolnišnico čakala dva dni. Reševalna ekipa jo je obiskala dvakrat, prvič se ta ni odločila za prevoz v bolnišnico. V zdravstvenem domu menijo, da so ravnali ustrezno.

Interna strokovna komisija novomeškega zdravstvenega zavoda pri obravnavi 64-letne Jožice Horvat iz Straže, ki je 14. marca umrla zaradi sepse, ni ugotovilo nepravilnosti, poroča Dnevnik.

Spomnimo: 64-letnica je bila septembra lani v novomeški bolnišnici operirana na desnem kolenu. Že na rehabilitaciji v Čatežu je tožila zaradi bolečin v križu, zaradi česar ji je zdravnica predpisala protibolečinske tablete in dodatno masažo hrbta. Ko je gospo mož iz zdravilišča predčasno pripeljal domov, je o njenem stanju obvestil družinskega zdravnika v Straži. Ta je svetoval, naj pokličejo v bolnišnico, podal jim je številko, kam.

Ko so jo pripeljali, je bilo prepozno

Ker se na tej številki ni nihče oglašal, je mož pokojne poklical na številko 112. Rešilec oz. ekipa nujne medicinske pomoči je prvič prišla čez šest ur, vendar gospe niso prepeljali v bolnišnico, pač pa so ji predpisali nove protibolečinske tablete in ji dali injekcijo proti bolečinam. Počutje je bilo sicer malo bolje, vendar stanje se je prejšnjo nedeljo spet poslabšalo, zato je pokojničin mož še enkrat poklical številko 112. Tokrat so prišli čez tri ure.

Po pregledu krvi so jo namestili na intenzivno terapijo. Njeno stanje je bilo tako slabo, da je zdravnica možu pokojne povedala, da njegova žena najbrž ne bo preživela. In ni.

Zdravstveni dom: ravnali smo ustrezno

V zdravstvenem domu trdijo, da so ob klicih na 112 ravnali ustrezno. Interna strokovna komisija je ocenila, da sta bila oba klica pokojničinega moža, tako v petek kot v nedeljo, pravilno opredeljena kot hišna obiska in glede na nujnost vseh ostalih klicev striažirana pravilno. 

 “Ocena na terenu je, morate razumeti, težja. Razvijajoče se stanje sepse brez dodatne diagnostike na terenu ni bilo možno,” na vprašanje, zakaj bolnice že ob prvem obisku na domu niso odpeljali v bolnišnico, pravi direktorica novomeškega zdravstvenega doma Alenka Simonič.

Tudi podatek, da je čakala šest ur, ne drži. Po pregledu dokumentacije in posnetkov telefona smo ugotovili, da je po prvem klicu pacientka čakala na obisk ekipe tri ure in pol, po drugem klicu čez dva dni pa slabe tri ure.

Mož: Zdravnika se nista potrudila

Ministrstvo za zdravje je je od zdravstvenega doma zahtevalo dodatna pojasnila in napovedalo zunanji nadzor nad delom na novomeške urgence in v sektorju za hitre preglede tamkajšnjega zdravstvenega moža. Mož pokojne bo vložil kazensko ovadbo. Stjepan Horvat meni, da tako osebni zdravnik kot eden od zdravnikov v ekipi nujne pomoči pri obravnavi njegove soproge nista dala vsega od sebe. Po njegovem mnenju je šlo za malomarno ravnanje, poroča Dnevnik.

Za interni nadzor zdravljenja Horvatove, ki pa še ni zaključen, so se odločili tudi v novomeški splošni bolnišnici. Preverjajo dogajanje lansko jesen, ko je bila Horvatova operirana.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • erikkk 14:04 07.maj 2016.

    ne mafija land pač pa morišče s podeljeno legalno licenco ... moj oče je zaradi površnosti zdravstva umrl

  • wester62 08:42 07.maj 2016.

    naše zdravstvo je itak 50% rešijo ljudi in 50% ubijejo.le srečo moraš imeti kam sodiš.pa seveda nikoli za svoje uboje oni ne odgovarjajo. zato menim ,da to kaj imamo sedaj ni država ampak mafijalend.

  • nergač 15:44 06.maj 2016.

    Ja, po mojih izkušnjah kar na vseh ravneh. Še najbolj na prvi, najnižji, ki odloča o začetku zdravljenja.